10 trasee rutiere din Europa de parcurs o dată în viață - partea a doua

10 trasee rutiere din Europa de parcurs o dată în viață - partea a doua
 
 

O călătorie de neuitat nu înseamnă doar o destinație spectaculoasă, ci și un drum plin de aventuri și locuri frumoase până acolo. Dacă preferi să vezi lumea din mașină, atunci noi ți-am pregătit câteva trasee prin Europa pe care trebuie să le parcurgi măcar o dată în viață. Fie că adori plajele sclipitoare din sudul Franței, satele fermecătoare din Germania sau cele mai spectaculoase capitale europene, aceste trasee te vor duce prin locuri minunate din Europa și îți vor asigura o vacanță de vis.

Capitalele Europei centrale

Dacă vrei să descoperi trei dintre cele mai frumoase capitale din Europa centrală și alte câteva orașe la fel de frumoase, atunci nu trebuie decât să faci un road trip de la Budapesta la Praga. Pornește din capitala Ungariei, numai după ce ai admirat Castelul Buda și iconicul parlament și îndreptă-te spre Bratislava. Aici trebuie să vizitezi castelul cu același nume, să explorezi străzile centrului medieval și să admiri podul OZN peste Dunăre. După 80 de kilometri vei ajunge în altă capitală spectaculoasă – Viena. Aici ai o mulțime de atracții turistice dintre care să alegi, dar dacă nu ai prea mult timp la dispoziție asigură-te că vizitezi centrul orașului cu Stephansdom, Hofburg și Palatul Schönbrunn.

Mai departe, continuă-ți călătoria spre Brno, al doilea oraș din Cehia, unde poți vizita catedrala orașului și castelele Špilberk și Veveří. De aici îndreaptă-te spre Praga, dar nu înainte de a face un ocol la peșterile și carsturile Moraviei, la 25 de kilometri de Brno. Termină-ți periplul în Praga, unde arhitectura barocă și castelul impunător așteaptă să fie descoperite.

Locuri de vizitat: Budapesta, Gyor, Bratislava, Viena, Brno, Praga.
Lungimea traseului: 626 kilometri dintre care 513 kilometri pe autostradă.
Costuri: aproximativ 100 de euro, dintre care 40 euro taxe de drum.

Traseu capitalele Europei Centrale

Road trip pe cealaltă parte a drumului

Dacă vrei să descoperi cu adevărat farmecul britanic, atunci trebuie să parcurgi insula dintr-un capăt în celălalt, sau măcar din Londra spre Highlands. Atenție însă, acest traseu presupune o mică schimbare a... sensului de mers. Așadar, lasă în urmă Londra și îndreaptă-te spre nord. Mai întâi vizitează minunatul Oxford, unde vei descoperi cea mai veche universitate în limba engleză din lume, precum și o serie de pub-uri atmosferice unde scriitori precum J.R.R. Tolkien și Lewis Carol și-au scris cele mai faimoase opere. Dacă ai suficient timp, fă un detour spre Cotswolds sau îndreaptă-te spre Stratford-Upon-Avon, vechiul loc de baștină a lui Shakespeare. Continuă-ți traseul spre nord în Manchester, unde un meci de fotbal și o halbă de bere sunt obligatorii. Apoi, lenevește la plajă în Blackpool și fă un mic ocol până în York unde poți să te plimbi agale pe străzile antice.

Traversează Parcul Național Lake District și bucură-te de peisajele care au inspirat cei mai prolifici artiști englezi. Apoi vei trece granița imaginară în Scoția, unde primul lucru pe care trebuie să-l faci este o pauză de shopping și masă în Glasgow. După ce te încarci cu energia acestui oraș, descoperă castelul Edinburgh și minunatele clădiri vechi din capitala scoțiană. Mai departe vizitează castelul Stirling și traversează minunatul Highlands, până la Inverness unde, poate, o vei cunoaște pe Nessie.

Locuri de vizitat: Londra, Oxford, Stratford-Upon-Avon, Birmingham, Manchester, Liverpool, Blackpool, Leeds, York, Glasgow, Edinburgh, Stirling, Perth, Inverness.
Lungimea traseului: 1.300 kilometri, dintre care 871 kilometri pe autostradă.
Costuri: aproximativ 130 de euro, dintre care 13 euro taxe de drum.

Traseu Marea Britanie

Traseul Romantische Strasse

Cel mai romantic traseu din Europa este chiar... Romantische Strasse, un drum ce leagă cele mai frumoase castele și sate medievale din Germania. Acest traseu este deja marcat, astfel încât îți va fi foarte simplu să-l urmezi prin Bavaria și Baden-Württemberg și cu siguranță nu vei regreta. Traseul începe în Würzburg, unde nu trebuie să ratezi palatul Residenz, iar apoi urmează panourile indicatoare spre drumurile locale B25 și B17. În continuare, vei trece prin pitorescul sat Tauberbischofsheim, iar apoi traseul urmează cursul râului Tauber spre stațiunea balneară Bad Mergentheim. Vizitează castelul Weikersheim și faimosul sat Rothenburg ob der Tauber.

După ce treci de orașul fortificat Dinkelsbühl, Romantische Strasse străbate ciudatul Nördlinger Ries, un crater format în urma impactului unui meteorit, în urmă cu 15 milioane de ani. În continuare traversează Dunărea la Donauwörth și continuă drumul la poalele Alpilor, prin orașul Landsberg am Lech până în Füssen, unde se termină Romantische Strasse.

Locuri de vizitat: Würzburg, Tauberbischofsheim, Bad Mergentheim, Weikersheim, Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl, Nördlingen, Donauwörth, Augsburg, Landsberg am Lech, Kaufbeuren, Castelul Neuschwanstein, Füssen.
Lungimea traseului: 357 kilometri, dintre care 122 de kilometri pe autostradă.
Costuri: aproximativ 37 euro.

Romantische Strasse

Road trip pe Coasta de Azur

Coasta de Azur este una dintre cele mai populare locuri din Europa, mai ales în timpul sezonului estival. Iar mașina este modalitatea perfectă de a te bucura de soarele mediteranean și peisajele incredibile. Totuși, în loc să te rezumi la doar câteva orașe din sudul Franței, de ce să nu îți începi periplul din Italia și să urmezi linia coastei până lași în urmă stațiunile luxoase. Începe-ți așadar traseul din Genoa, superbul oraș-port din Italia, unde vei vrea să stai cel puțin o zi pentru a-i descoperi comorile arhitectonice. Pornește apoi în direcție vest, de-a lungul Mării Mediterane și admiră peisajele din Savona și Sanremo. Trece granița în Franța și fă un scurt popas în Menton unde trebuie să te delectezi cu o limonadă din lămâi proaspăt culese.

În continuare vizitează faimoasele orașe de pe Coasta de Azur. Începe cu luxosul Monaco, unde trebuie să vizitezi orașul vechi, dar și Monte Carlo, fă un ocol în pitorescul Saint-Jean-Cap-Ferrat, de unde te poți delecta cu unele dintre cele mai frumoase panorame peste Mediterana, iar apoi continuă-ți periplul spre Nisa. Aici trebuie să te oprești câteva zile pentru a vizita toate atracțiile turistice ale acestui oraș minunat. În continuare vizitează Cannes, unde o plimbare pe La Croisette este obligatorie. În loc să urmezi autostrada, continuă pe traseul de-a lungul coastei pentru a vizita luxosul Saint Tropez și micuțul Port Grimaud, o Veneția în miniatură. Mai departe, bucură-te de panoramele exotice în drum spre Toulon și Marseille, un oraș fantastic ce merită vizitat timp de câteva zile. Când te saturi de gălăgia acestuia, continuă-ți periplul prin sudul Franței prin Parcul Natural Camargue și apoi vizitează Montpellier. La final, oprește-te în Bezier, un mic oraș unde atmosfera sudului Franței se împletește cu tradițiile catalane, formând un amestec inedit.

Locuri de vizitat: Genoa, Savona, Sanremo, Menton, Monaco, Villfranche-sur-Mer, Nisa, Antibes, Cannes, Saint Tropez, Toulon, Marseille, Arles, Nîmes, Montpellier, Meze, Bezier.
Lungimea traseului: 700 kilometri, dintre care 550 de kilometri, pe autostradă.
Costuri: aproximativ 120 de euro, dintre care 53 de euro, taxe de drum.

Road trip pe Coasta de Azur

Traseu prin estul Austriei

Deși este o regiune mai puțin cunoscută din Austria, Burgenland este o zonă pitorească ce merită vizitată, mai ales la volan. Pornește din Viena spre sud și traversează câmpurile cu viță de vie și livezi din această regiune. Pe drum, fă un ocol prin romanticul Eisenstadt, capitala Burgenland, unde Palatul Esterházy și grădinile sale uriașe te vor fermeca. Dacă ai suficient timp, rezervă-ți și o zi de plajă la malul lacului Neusiedl, cel mai mare bazin endoreic din Europa Centrală. În continuare traversează Alpii până ajungi în Graz, al doilea oraș din Austria, a cărui centru istoric se află pe lista de patrimoniu UNESCO. De aici continuă-ți drumul spre Klagenfurt și Villach, două oraș de munte perfecte pentru o pauză de jumătate de zi. Apoi trece granița în Italia, unde trebuie să vizitezi Udine, un fermecător oraș medieval, unde să-i explorezi străduțele întortocheate din centrul vechi. Finalizează-ți traseul pe coasta nordică adriatică, pentru a te delecta cu unele dintre cele mai frumoase panorame din nordul Italiei. Traseul îl poți termina în superbul Trieste, nu înainte de a face popas la Castelul Miramare.

Locuri de vizitat: Viena, Eisenstadt, Wiener Neustadt, Graz, Klagenfurt, Villach, Tarvisio, Gemona, Udine, Monfalcone, Castelul Duino, Castelul Miramare, Trieste.
Lungimea traseului: 610 kilometri, dintre care 545 de kilometri pe autostradă
Costuri: aproximativ 76 de euro, dintre care 20 de euro, taxe de drum.

Estul Austriei

Road trip prin inima Elveției

Dacă vrei să descoperi farmecul Elveției, nimic nu se compară cu un road trip pe șoselele pitorești din țara cantoanelor. Noi îți recomandăm să începi din Zurich, de unde nu poți pleca fără să admiri centrul istoric, pe malul stâng al râului Limat, Grossmünster și Fraumünster, precum și lacul Zurich. Din acest oraș fermecător pornește spre sud, spre Lucerne unde poți admira frumosul pod acoperit, Kapellbrücke, și arhitectura colorată. De aici îndreaptă-te spre Berna, capitala Elveției, unde trebuie să vizitezi Muzeul de Artă ce găzduiește nu mai puțin de 51.000 de picturi, sculpturi, desene, fotografii, printuri și filme. Acesta este cel mai vechi muzeu din Elveția, fiind deschis în 1879. Tot în Berna poți vizita un muzeu dedicat lui Albert Einstein, precum și o superbă grădină cu peste 200 de specii de trandafiri și alte 200 de specii de iriși.

Din Berna continuă-ți drumul spre Lacul Leman și fă un popas în Lausanne, unul dintre cele mai elegante orașe din Europa. În acest loc minunat trebuie să admiri Chateau d'Ouchy și să faci o plimbare pe promenada de la malul lacului. În continuare, urmează șoseaua ce mărginește Lacul Leman până ajungi în Geneva. Aici vei fi surprins de atmosfera cosmopolită a orașului faimos pentru Jet d’Eau, neobișnuita fântână arteziană ce țâșnește din mijlocul lacului ce aici primește numele orașului. După ce descoperi farmecul Genevei, continuă-ți drumul în Franța, unde poți să te oprești în Lyon, pentru a explora cele mai vechi ruine din Franța, precum și centrul istoric aflat pe lista de patrimoniu UNESCO.

Locuri de vizitat: Zurich, Lucerne, Interlaken, Berna, Yverdon-les-Bains, Lausanne, Geneva, Fort l'Ecluse, Peșterile Cerdon, Lyon.
Lungimea traseului: 490 kilometri, dintre care 397 kilometri pe autostradă
Costuri: aproximativ 100 de euro, dintre care 52 de euro, taxe de drum.

Road trip Elvetia

Citește prima parte a acestui articol aici.

Tu ce trasee rutiere ai parcurs prin Europa?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers