10 trasee rutiere din Italia pentru un road trip de neuitat – partea întâi

10 trasee rutiere din Italia pentru un road trip de neuitat – partea întâi
 
 

Nimic nu se compară cu o excursie cu mașina prin locuri spectaculoase. Deși călătoriile cu avionul sunt mult mai rapide, iar cele cu trenul te scutesc de problema condusului, road trip-ruile sunt o experiență în sine, care, odată ce o încerci, nu vei mai vrea să călătorești altfel. 

De această dată îți propunem câteva trasee rutiere prin Italia, deoarece această țară sub formă de cizmă este destinația perfectă pentru călătorii lungi cu mașina, pe coaste pitorești, prin sate izolate, printre piscuri și ruine vechi de milenii.

Coasta Amalfi

Când te gândești la trasee rutiere pitorești din Italia primul loc care ne vine în minte este Coasta Amalfi. Acest loc incredibil parcă a fost creat special pentru excursii cu mașina în zilele călduroase de la început de toamnă. Faimoasă pentru satele în culori pastelate, faleze dramatice și șoseaua sinuoasă ce urmărește conturul stâncilor abrupte, Coasta Amalfi pare desprinsă din Paradis.

Din Salerno condu spre vest prin fermecătorul sat Vietri sul Mare, punctul de unde începe traseul de 50 de kilometri numit SS163 Amalfitana. Acesta se termină în Sorrento, dar fii atent, drumul devine din ce în ce mai îngust, iar priveliștile din ce în ce mai năucitoare, pe măsură ce te apropii de Amalfi.

Nu uita să faci un popas în Positano pentru casele colorate cocoțate pe stânci și priveliștile excepționale, în Ravello pentru grădinile romantice din Villa Cimbrone și Villa Rufolo și în Amalfi pentru farmecul străzilor întortocheate și incredibilul Dom Sant’Andrea.

Locuri de vizitat: Spiaggia Dei Limoni, Torre La Cerniola, Catedrala Ravello, Muzeul Hârtiei din Amalfi, Grota de Smarald și Spiaggia di Tordigliano.
Lungimea traseului: 52 de kilometri
Costuri: 7,60 euro. Nu se percepe taxă de drum.

Traseu pe Coasta Amalfi

Citește și: Vacanță în Italia: cum să ajungi cu mașina pe Coasta Amalfi

Dealurile din Sabina

Dacă plănuiești o vacanță la Roma, acest traseu rutier minunat care șerpuiește printre dealurile din Sabina, îți oferă șansa să descoperi frumusețile zonelor rurale din jurul capitalei, deseori trecute cu vederea de turiști. Traseul pornește din Roma și se termină în orașul Terni, iar un road trip pe acest traseu te va ajuta să înțelegi mai bine cultura italiană.

Vei conduce prin Rezervația Naturală Marcigliani, de-a lungul râului Tevere. Îți recomand să te oprești din când în când pe traseu pentru a gusta din uleiul de măsline de la câteva dintre tarabele de pe marginea drumului. Uleiul de măsline care se produce în această regiune este considerat cel mai bun. Fă un ocol până pe vârful muntelui Terminillo în drumul spre orașul Terni, pentru a te delecta cu panorame spectaculoase.

Locuri de vizitat: Lucus Feroniae, Rieti și Lago di Piediluco.
Lungimea traseului: 170 de kilometri, din care 38 de kilometri pe autostradă
Costuri: 21 de euro, din care 1,5 euro taxe de drum

Traseu prin Dealurile din Sabina

Zonele rurale din Umbria

Nu degeaba Umbria este supranumită "inima verde a Italiei". Zonele rurale, împânzite cu mici cătune, biserici romane și castele renascentiste, sunt verzi, sălbatice și par a fi nedescoperite. Începe-ți road trip-ul din orășelul Spoleto, cocoțat pe un deal, aflat la doar două ore de Roma.

Apoi condu spre est, către superbul oraș fortificat Norcia, unde trebuie să te delectezi cu preparate cu trufe negre, specifice zonei, și diferite specialități de salumi. Apoi, continuă-ți traseul spre vest, la Montefalco, unde poți chiar să-ți petreci noapte. Apoi, în următoarele zile descoperă istoria Italiei în Assisi și Perugia, iar apoi termină-ți traseul în Orvieto

Locuri de vizitat: Valea Valnerina, Foligno Basilica Papale di San Francesco din Assisi, Rocca Paolina, Palazzo dei Priori din Perugia și Todi.
Lungimea traseului: 235 de kilometri, dintre care 69 de kilometri pe autostradă
Costuri: 28 de euro. Nu se percepe taxă de drum.

Traseu prin zonele rurale din Umbria

Grande Strada delle Dolomiti

Grande Strada delle Dolomiti sau Marele Drum al Dolomiților este unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Italia. Pornind din Bolzano și finalizându-se în Cortina d’Ampezzo, acest traseu rutier se mândrește cu priveliști superbe ce șerpuiesc printre piscuri abrupte și prin trecători înalte. Pleacă din Bolzano și condu este spre Ponte Nova, unde vei descoperi primele priveliști cu piscurile din granit ale Dolomiților.

Continuă-ți periplul spre Val di Fassa, o vale largă mărginită de păduri și vârfuri gigant. Apoi ajungi la altitudinea de 2.239 metri în Pasul Pordoi. Coborârea de aici este lină, dar vei fi recompensat cu priveliști frumoase printre curbele ascuțite spre La Vill și Val Badia. Această zonă este preferată de sportivi, care adoră să schieze iarna și să facă drumeții în sezonul cald.

De aici poți conduce până în Cortina d’Ampezo, stațiunea luxoasă ce marchează finalul traseului.

Locuri de vizitat: Lago di Carezza, Canazei, Castello di Andraz și Passo Falzarego.
Lungimea traseului: 107 kilometri
Costuri: 14 euro. Nu se percepe taxă de drum.

Traseu Grande Strada delle Dolomiti

Zona viticolă din Toscana

Peisajele bucolice, împânzite cu vie din Toscana sunt locul ideal pentru road trip-uri. Începe-ți traseul din minunata Florența, și condu spre sud pe SS22 timp de jumătate de oră până ajungi în regiunea viticolă Chianti. Mergi încet prin Strada și Greve spre orașul Siena și oprește-te la restaurantele de tip cantină de pe marginea drumului, unde vei gusta din adevărata bucătărie italienească.

În funcție de cât timp ai, poți petrece o noapte în Panzano, înainte să te întorci în Florența, sau poți merge mai departe până în Montepulciano, în spectaculoasa Val d’Orcia, considerată cea mai frumoasă zonă din Toscana. Astfel, vei încheia unul dintre cele mai spectaculoase trasee rutire din Italia.

Locuri de vizitat: Poggio Casciano, Antinori nel Chianti Classico, Domul din Siena și Tenuta Il Greppo.
Lungimea traseului: 147 kilometri, din care 41 kilometri pe autostradă.
Costuri: 18,5 euro. Nu se percepe taxă de drum.

Traseu zona viticolă din Toscana

Citește continuarea articolului aici.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers