10 lucruri de pus în rucsac la munte

10 lucruri de pus în rucsac la munte
 
 
 

Orice ieșire la munte este o mică provocare, şi când spun ieşire la munte nu mă refer la un hotel luxos din care priveşti agale spre măreţia muntelui dar nu părăseşti confortul de acasă, o adevărată ieşire la munte presupune cort, drumeţie şi oboseală! Aşadar, este foarte important, atunci când hotărâm plecarea, să ne şi organizăm cât se poate de bine pentru a nu ne trezi în vârf de munte fără vreun lucru absolut necesar.

Lista este lungă şi oarecum adaptată în primul rând mediului, timpului alocat excursiei şi complexităţii acesteia. Pentru mai multe detalii citiţi articolul detaliat despre ce punem în rucsacul de mers la munte.

Eu propun acum un checklist rapid de zece articole care nu ar trebui să lipsească din rucsacul pregătit pentru o excursie la munte alături de nişte sugestii vis-a-vis de cum le alegem înţelept.

1. Cortul

Cortul trebuie să îl alegeţi după trei criterii de bază: să fie cât mai mic din punctul de vedere al volumului, cât mai ușor şi să fie dublu, adică să aibă o foiţă rezistentă la ploaie. Remember - orice alt cort poate şi va fi folosit împotriva voastră! Ca sugestie, cele de tip igloo sunt cele mai recomandate, iar ca marca vă puteţi orienta spre un Hannah sau Trimm.

Cort

2. Sacul de dormit

Foarte important să ne uităm la temperaturi - pe sacii de dormit sunt trecute de obicei trei grade de comfort termic: comfortul, limita şi extremul. Extremul în general este uşor exagerat şi trebuie să îl citiţi ca limită de supravieţuire, deci ne rămâne să ne încadrăm undeva între comfort şi limită. De regulă, dacă eşti mai friguros te asiguri că temperatura de comfort este minim câte grade se înregistrează noaptea în zona în care dormi.

Vacanță italienească la Napoli

Vacanță italienească la Napoli

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 170 Eur
vezi detalii »

3. Izolirul

Poţi să ai cel mai gros sac de dormit, dacă între tine şi sol nu este un izolant termic, îţi va fi frig cu siguranţă. Cel mai ieftin şi accesibil este o saltea de spumă - un izopren, izolir. Dacă ai posibilitatea, poţi opta pentru o salteluţă autogonflabilă şi cu spumă în interior, avantajul este că are volum redus şi este mai confortabilă decât un izolir clasic. Dezavantaj: se sparge uşor şi este mai costisitoare.

Bucură-te de primăvară la Londra

Bucură-te de primăvară la Londra

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București şi Timișoara
de la 185 Eur
vezi detalii »

4. Frontala

Lanterna de tip frontală este cea mai utilă sursă de iluminat atunci când eşti la munte. Datorită sistemului de amplasare pe frunte, îţi conferă libertate de mişcare, un bun ghidaj al luminii şi are un consum redus de energie. Best choice: frontale de la Petzl.

Rucsac

5. Briceagul

Un briceag cu lamă ascuţită bine şi sigur din punctul de vedere al transportului. Orientativ, un Opinel sau chiar un Bear Grylls.

6. Bricheta

Foarte important să putem aprinde un foc în caz de nevoie. Că este o brichetă, un cremene sau un amnar rămâne la latitudinea voastră, dar important este să aveţi ceva la voi.

7. Hainele de ploaie

La munte vremea e mai nestatornică aşa că nu vă bazaţi pe prognoza meteo ce anunţă doar cer senin. E bină să puneţi în rucsac o pelerină, o foiţă de ploaie pentru a vă asigura o protecţie împotriva ploii. Always remember, umbrelele sunt pentru oraş.

8. Hainele călduroase

Oricât de cald ar fi pe zi, în munţi noaptea nu e niciodată vară. Pentru a evita o noapte cu tremurici, luaţi întotdeauna la voi haine călduroase - un polar (fleece) nu necesită o investiţie financiară mare, iar după prima utilizare îi veţi recunoaşte meritele. Iar pentru că la munte bate şi vântul de regulă, e bine să ai o geacă de tip windstopper!

Bocanci

9. Bocancii

Că sunt bocanci, că sunt ghete de trekking, oricum să fie o încălţăminte comodă, cu talpă adaptată mersului pe munte şi pe cât posibil impermeabili.  

10. Trusa de prim ajutor

Nu una de maşină, nu una de perete, există truse de prim ajutor special concepute pentru drumeţie. La trusă mai adăugăm şi o mini farmacie cu medicamente utile – pentru dureri, digestie sau alergii.

Este adevărat că ieşirile cele mai frumoase sunt cele pe nepusă masă, însă niciodată nu plecaţi fără un minim de echipament pentru astfel de situaţii, interesaţi-vă foarte bine de cum va fi vremea, de microclimatul local şi de traseu. Better safe than sorry! Laughing

Petrece primăvara la Praga

Petrece primăvara la Praga

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București
de la 230 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.