10 locuri de vizitat în Oltenia

10 locuri de vizitat în Oltenia
 
 

Oltenia este una dintre cele mai diverse și frumoase regiuni din România cu o varietate de atracții turistice, de la mănăstiri superbe și stațiuni pitorești, la rezervații naturale de o frumusețe rară. Dacă încă nu te-ai hotărât unde să mergi în următoarea vacanță, noi îți propunem zece locuri minunate din Oltenia.

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi

Fotografie preluata de pe trecator.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cunoscută și sub numele de Horezu, Mănăstirea Hurezi este considerată unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură brâncovenească. Ridicată în 1693 de Constantin Brâncoveanu, acest ansamblu monahal se întinde pe 3 hectare la poalele Munților Parâng. Biserica Mănăstirii Hurezi seamănă cu cea de la Curtea de Argeș, având în interior o galerie de portrete ale domnitorului Brâncoveanu și ale familiei sale.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

Fotografie preluata de pe micapi.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este cel mai mare parc natural din Estul Europei și o adevărată oază de verdeață. Cu o suprafață de aproape 10 hectare, Parcul Nicolae Romanescu a fost inaugurat în 1903. După mai bine de un secol, acest parc este în continuare locul favorit al turiștilor și localnicilor deopotrivă, care adoră să se plimbe pe aleile și potecile sale. Printre cele mai interesante locuri din Parcul Nicolae Romanescu se numără podul suspendat, realizat în 1902, superbele ruine ale Castelului Fermecat, dar și hipodromul orașului.

Culele de la Măldărești

Culele de la Măldărești

Fotografie preluata de pe turismsitraditii.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

La doar 4 kilometri de Horezu, în comuna Măldărești se află mai multe de case boierești fortificate denumite cule. Acest tip de arhitectură este des întâlnit în Balcani, dar în România aceste clădiri se găsesc doar în Oltenia și vestul Munteniei. Locuințele fortificate aveau rolul de a apăra familiile boierești de invazia turcă, cuvântul culă derivând din turcescul kule, care înseamnă turn. Clădirile din complexul de la Măldărești sunt denumite după ultima familie care a locuit acolo, iar cea mai veche– Cula Greceanu – a fost începută în secolul al XVI-lea. La Măldărești sunt două astfel de case fortificate în interiorul cărora timpul pare să fi stat în loc. Vizitatorii pot admira decorațiuni și obiecte specifice vremii, ce oferă o imagine asupra vieții la curtea unui boier oltean.

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu

Fotografie preluata de pe romaniamegalitica.blogspot. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Unul dintre cele mai interesante locuri din România este, de fapt, o porțiune a șoselei ce face legătura între Drobeta Turnu Severin și Baia de Aramă. Podul lui Dumnezeu, în apropiere de localitatea Ponoarele, este unul dintre cele trei poduri naturale din întreaga lume și singurul care este circulat. Această arcadă s-a format după prăbușirea tavanului unei peșteri, podul având 30 de metri lungime. Legenda spune că în această peșteră locuia diavolul, până când localnicii l-au rugat pe Dumnezeu să-l alunge. Acesta a lovit tavanul peșterii care s-a prăbușit peste intrare. Totuși, diavolul a reușit să scape printr-o altă ieșire a peșterii, agățându-se cu ghearele de un deal din apropiere. Așa s-au format cele două câmpuri cu lapiezuri din zonă denumite Cleopatra și Afrodita.

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia, nu departe de Călimănești, străjuiește de secole Valea Oltului. Ctitorită de Mircea cel Bătrân în 1391, biserica mănăstirii încă mai păstrează picturi murale originale, iar în pronaos se află mormântul lui Mircea cel Bătrân. De-a lungul istoriei sale lungi, Mănăstirea Cozia a fost refăcută și extinsă de mai multe ori, având un rol important în viața culturală și religioasă a Țării Românești. 

Mănăstirea Cozia

Fotografie preluata de pe adevaruldespredaci.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Aici a funcționat o școală mănăstirească încă de la începutul secolului al XV-lea, dar la finalul secolului al XIX-lea lăcașul de cult a fost transformat timp de 14 ani în pușcărie, iar apoi în spital. De asemenea, în timpul Primului Război Mondial, Mănăstirea Cozia a fost transformată în grajd, caii deteriorând chiar și piatra comemorativă cu inscripția lui Mircea cel Bătrân. Între timp, mănăstirea a fost refăcută, astfel încât vizitatorii se pot bucura nu doar de istoria fascinantă a complexului, ci și de o oază de liniște. 

Peștera de la Polovragi

Peștera de la Polovragi

Nicio excursie prin Oltenia nu ar fi completă fără o vizită la Peștera Polovragi, una dintre cele mai lungi din Europa, având peste 10 kilometri. Deși nu este cel mai vizitat loc din România, această cavernă își fascinează vizitatorii nu doar cu peisaje misterioase, ci și cu o sumedenie de legende interesante despre Zamolxe, zeul dacilor, care locuia aici.

Povestea spune că Peștera Polovragi este mult mai lungă, făcând legătura cu Sarmizegetusa. De asemenea, potrivit legendei, aici a fost ascuns aurul dacic, iar cei care încearcă să-l caute își găsesc rapid sfârșitul fiind blestemați de Zamolxe. Istoria Peșterii Polovragi este la fel de fascinantă. Având o vechime de peste 7 milioane de ani, în această cavernă s-au descoperit desene rupestre, dar și texte cu scriere cuneiformă săpate în stâncă.

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj

Fotografie preluata de pe mapio.net. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Aflat în micuța localitate Curtișoara, pe Valea Jiului, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj își fascinează vizitatorii cu o mulțime de monumente de arhitectură populară specifică regiunii. Muzeul în aer liber s-a dezvoltat în jurul casei fortificate Cornoiu ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind considerată una dintre cele mai frumoase cule din zonă. Tot în cadrul Muzeului Arhitecturii Populare din Gorj, turiștii pot admira o casă adusă din satul Olari, realizată în urmă cu două secole, dar și Biserica Sf. Ioan Botezătorul ridicată în 1820.

Băile Olănești

Băile Olănești

Fotografie preluata de pe info-hoteluri.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Oltenia se mândrește cu o mulțime de băi termale, care atrag  turiști din toate colțurile lumii. Una dintre cele mai importante și pitorești stațiuni balneoclimaterice din România este cu siguranță Băile Olănești. Legenda spune că apele minerale din această stațiune au puteri tămăduitoare, fenomen cunoscut încă de pe vremea romanilor. Primele atestări ale Băilor Olănești datează de la începutul secolului al XVI-lea, iar în 1873, apele izvoarelor minerale încep să fie studiate de specialiști la îndemnul doctorului Carol Davila.

Datorită mineralității bogate a apelor, Băile Olănești a primit pseudonimul de "Izvoarele de aur". Băile Olănești este o destinație ideală pentru cei care își doresc câteva zile de relaxare, stațiunea pitorească fiind o adevărată oază de liniște, în mijlocul naturii.

Muzeul Trovanților

Cei care călătoresc pe șoseaua ce face legătura între Horezu și Râmnicu Vâlcea ar trebui să fie atenți în apropiere de localitatea Costești, deoarece chiar pe margine drumului se află un muzeu al pietrei. Este vorba despre Muzeul Torovanților, un ansamblu de pietre cu forme ciudate pe care localnicii le numesc "dorobanți" sau "pietre vii". Aceste formațiuni geologice inedite s-au format în urmă cu milioane de ani dintr-un amestec de nisipuri și ciment carbonic. Majoritatea torovanților sunt sferici si au dimensiuni de la câțiva centimetri la aproximativ 5 metri. Localnicii spun că aceste pietre își schimbă forma și cresc, iar dacă le uzi și le mângâi, torovanții te vor proteja.

Peștera Muierilor

Peștera Muierilor este una dintre cele mai cunoscute peșteri din România. Aflată în apropiere de Baia de Fier, această cavernă este o adevărată cetate naturală, care a oferit protecție locuitorilor din zonă timp de sute de ani. Deși primele informații despre acest loc datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când Peștera Muierilor a fost electrificată în anii ’60 și ’70 a devenit cel mai vizitat obiectiv speologic din România. Peștera Muierilor are patru niveluri și o lungime de aproximativ 7.000 de metri. 

Peștera Muierilor

Fotografie preluata de pe mapio.net. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În interiorul peșterii turiștii vor descoperi o mulțime de formațiuni geologice impresionante. Cea mai interesantă este fără îndoială Domul Mic, care seamănă cu cupola unei biserici, înaltă de 17 metri, în care se află și o colonie de lilieci. La fel de interesantă este și Galeria Urșilor unde a fost descoperit un adevărat cimitir de fosile de urși, dar și de alte animale precum mistreți, capre sălbatice, lei sau lupi. În Peștera Muierilor s-au descoperit și mai multe obiecte ce aparțineau unor culturi vechi de mii de ani și urși de cavernă complet pietrificați.

Descoperă şi alte regiuni ale ţării. Iată cele mai frumoase 10 locuri de vizitat în Transilvania şi 10 locuri de vizitat în Banat

Tu ce alte locuri frumoase din Oltenia ai adăuga pe lista noastră?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers