10 locuri de vizitat în Muntenia

10 locuri de vizitat în Muntenia
 
 

Muntenia este o regiune cu un relief extrem de variat, mărginită la sud de apele Dunării şi la nord de crestele înalte ale Munţilor Carpaţi. Această zonă a ţării este deosebit de complexă, cu soluri roditoare şi munţi cu staţiuni renumite. Frumuseţea acestor locuri, oamenii primitori şi diversitatea obiectivelor turistice şi a fenomenelor naturale, te vor face să îndrăgeşti această regiune a ţării. Descoperă alături de noi Muntenia.

Valea Teleajenului

Valea Teleajnului

Fotografie preluata de pe www.panoramio.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Valea Prahovei este cea mai renumită staţiune din ţară şi poarta de trecere dintre Muntenia şi Transilvania. Ştiai însă că există o alternativă la perla staţiunilor româneşti? Este vorba despre Valea Teleajenului, de la poalele Masivului Ciucaş. Valea Teleajenului a fost un important drum comercial în urmă cu câteva sute de ani şi datorită acestui fapt, în zonă s-au format aşezări precum Vălenii de Munte, Cheia sau Cocorăştii Colţ.

Peştera Ialomiţei

Pestera Ialomitei

Fotografie preluata de pe cronicaromana.net. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peştera din Masivul Bucegi este un loc sălbatic, perfect pentru explorat dacă te afli în căutarea aventurii. Peşterea Ialomiţa este situată la o altitudine de 1.500 de metri şi este un loc de care se leagă evenimente istorice şi legende locale. Din punct de vedere speologic, Peştera Ialomiţei este deosebit de valoroasă şi are numeroase grote, galerii şi încăperi în care natura a sculptat stalagmite cu forme deosebite.

Parcul Natural Comana

Parcul natural Comana

Fotografie preluata de pe lataifas.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parcul Natural Comana este o oază de linişte şi verdeaţă situată la doar 40 de kilometri de Bucureşti şi este o destinaţie ideală pentru o escapadă de weekend. Aria protejată mai este cunoscută şi sub denumirea de Delta Munteniei, fiind a treia zonă umedă din ţară ca mărime. Parcul Natural Comana reproduce pe o suprafaţă mult mai mică fauna şi flora din Delta Dunării. Tot aici se află şi Mânăstirea Comana şi o rezervaţie de bujori care atinge apogeul peisagistic în luna mai.

Vulcanii noroioşi

Vulcanii noroiosi

Nu împrăştie lavă, dar din adâncurile lor izvorăsc şiroaie de noroi. Ai ghicit! Este vorba despre Vulcanii noroioşi din judeţul Buzău. Aceste formaţiuni geologice oferă un spectacol senzaţional care se datorează gazelor naturale care ies la suprafaţă. Odată cu acestea sunt scoase din subteran şi nisipuri şi argile amestecate cu apă.

Castelul Peleş

Castelul Peles

Castelul Peleş nu mai are nevoie de nicio prezentare. Peleșul este cea mai bine conservată reședință regală din România, un loc de poveste și încărcat de istorie, situat în Sinaia. Ridicat în urmă cu un secol, într-o regiune extrem de pitorească, Peleșul este fosta reședință de vară a familiei regale din România. Castelul a fost transformat în muzeu, iar în prezent cele 170 de încăperi adăpostesc colecţii de artă şi decoruri sofisticate.

Mânăstirea Căldăruşani

Manastirea Caldarusani

Mănăstirea Căldăruşani este una dintre cele mai vechi lăcaşe de cult ortodoxe din Muntenia şi este situată la mică distanţă de municipiul Bucureşti. Mănăstirea are o istorie care coboară patru secole pe scara timpului şi a fost ridicată în timpul domniei lui Matei Basarab, în codrii Vlăsiei. Mănăstirea Căldăruşani este o oază de linişte şi un loc de reculegere pentru mii de ortodoxi.

Platoul Carstic Salin Meledic

Platoul carstic Meledic

Fotografie preluata de pe www.trover.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Platoul Meledic este o arie naturală protejată şi unul dintre principalele obiective turistice din Ţinutul Buzăului. Întreg arealul prezintă formaţiuni geologice interesante, de la doline mlăştinoase, la canioane şi lacuri cu apă dulce, formate într-un mediu preponderent salin. Platoul Carstic Salin Meledic găzduieşte şi numeroase peşteri şi grote, printre care şi Peştera 6S Meledic, a doua ca lungime în lume, dintre toate peşterile formate în mediu salin.

Mănăstirea Curtea de Argeş

Manastirea Curtea de Arges

Mănăstirea Curtea de Argeş este un lăcaş de cult de legendă, de construcţia căreia se leagă povestea meşterului Manole. Lacăşul de cult a fost ctitorit la începutul secolului al XVI-lea, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, iar între 1739 şi 1748 a fost scaun episcopal. Mănăstirea Curtea de Argeş este locul în care îşi dorm somnul de veci cei mai mulţi domnitori şi regi ai Munteniei

Focurile vii din comuna Lopătari

Focurile vii

Fotografie preluata de pe www.friendschoices.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Judeţul Buzău este renumit pentru fenomele naturale ieşite din comun. Focurile vii din comuna Lopătari este unul dintre acestea. Datorită emanaţiilor de gaze, din pământ ţâşnesc limbi de foc care măsoară până la 20 de centimetri înălţime. În zona Focurilor Vii nu există pic de vegetaţie, dar este vizitată anual de mii de turişti. De precizat şi faptul că Focurile Vii au inspirat şi flacăra care este aprinsă pe durata Jocurilor Olimpice.

Traseul Transfăgărăşan

Transfagarasan

Transfăgărăşanul este cel mai frumos traseu montan din România şi unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume. Tranfăgărăşanul a intrat în atenţia turiştilor străini după ce realizatorii emisiunii Top Gear l-au decretat cel mai impresionant drum pe care au condus vreodată. Şoseaua traversează Munţii Făgăraş şi leagă judeţul Argeş de judeţele Braşov şi Sibiu. Şoseaua străbate arii naturale protejate şi oferă privelişti impresionante.

Descoperă şi alte regiuni minunate din România. Vezi care sunt cele 10 locuri de vizitat în Moldova şi 10 locuri de vizitat în Banat

Tu ce alte obiective turistice din Muntenia ai adăuga pe listă?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers