10 locuri de vizitat în Dobrogea

10 locuri de vizitat în Dobrogea
 
 

Când spui Dobrogea gândurile îţi fug către acel tărâm înconjurat de apele dulci ale Dunării şi mângâiat de valurile Mării Negre. Dobrogea este o zonă a contrastelor, o regiune umedă, dar în acelaşi timp secetoasă, un loc cu o istorie de peste două mii de ani, şi totodată cel mai tânăr din Europa şi un teritoriu populat de oameni care aparţin mai multor etnii. În sud-estul României se află cel mai nou şi mai valoros teritoriul al Europei, Delta Dunării.

Dobrogea este o regiune turistică complexă şi care merită explorată de un capăt la celălalt. Iată zece dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Dobrogea.

Pădurea Letea

Padurea Letea

Letea este cea mai nordică pădure subtropicală a Europei. Ca să ajungi aici, paşi te vor purta pe o potecă nisipoasă, pe marginea unui canal cu nuferi spre o zonă de poveste. Pădurea Letea pare desprinsă din poveştile cu zâne. Aici, lianele îmbrăţişează copacii, caii sălbatici hoinăresc nestingheriţi, iar pomii şi-au înfipt bine rădăcinile în solul nisipos. Pădurea Letea este o zonă sălbatică de o frumuseţe deosebită şi a fost declarată arie protejată în urmă cu câţiva ani.

Vama Veche

Vama Veche

Litoralul Mării Negre este vast, cu numeroase staţiuni turistice moderne, dar dacă vrei să te reîntorci la natură, atunci ia-ţi cortul în spate şi fugi la Vama Veche. Singura staţiune de pe litoralul românesc care încă nu şi-a pierdut farmecul boem şi atmosfera de Woodstock a anilor '70 este Vama Veche. Aici, tinerii petrec liber, dorm pe plajă şi se bucură de vraja mării.

Gura Portiţei

Gura Portitei

Fotografie preluata de pe guraportitei.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Flancată de apele dulci ale Lacului Razelm şi Marea Neagră, staţiunea Gura Portiţei este o limbă de nisip complet izolată de căile rutiere, ce aparţine comunei Jurilovca. Acest loc sălbatic îţi va oferi posibilitatea de a te deconecta de la ritmul cotidian şi în acelaşi timp să te bucuri de vraja Mării Negre, fără să fii agasat de miile de turişti şi terase supraaglomerate. La Gura Portiţei îţi vei bea cafeaua cu pelicanii şi te vei delecta cu preparate din peşte.

Delta Dunării

Delta Dunarii

Cel mai nou teritoriu al Europei, Delta Dunării, este cea mai complexă rezervaţie de floră şi faună din Europa. Acest loc mirific, aflat în permanentă transformare este casă pentru un număr impresionant de specii de peşte, păsări şi animale. Grindurile, ostroavele, stufărişul, lacurile şi canalele se contopesc într-un peisaj idilic. Delta Dunării este o destinaţie ideală pentru o escapadă în mijlocul naturii.

Lacul Techirghiol

Lacul Techirghiol

Fotografie preluata de pe www.travelinconstanta.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Techirghiol, situat în apropierea staţiunii Eforie Nord, este renumit pentru proprietăţile curative ale nămolului negru. Techirghiol este cel mai mare lac salin din România şi nu îngheaţă niciodată datorită concentraţiei mare de sare. Lacul Techirghiol este locul unde îţi poţi vindeca trupul, tratamentele cu nămol fiind folosite încă de pe vremea egiptului antic. Pe malul lacului sunt amenajate şi plaje pentru nudişti.

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Prima colonie greacă de pe ţărmul de vest al Mării Negre este amplasată pe malul Lacului Sinoe. Este vorba despre Cetatea Histria, cel mai mare oraş antic de pe teritoriul ţării noastre. Cetatea Histria a fost construită în secolul al VII-lea ÎH şi s-a dezvoltat continuu, timp de 1300 de ani. Complexitatea acestei metropole străvechi poate fi vizitată şi explorată şi în prezent. Orice vizită în Cetatea Histria este o lecţie de istorie.

Peştera Limanu

Pestera Limanu

Fotografie preluata de pe www.vatra-daciei.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Un oraş subteran care nu îţi dezvăluie misterele sale – aşa este caracterizată Peştera Limanu, situată în apropiere de Mangalia. Această ramificaţie de galerii din subteran este cea mai mare din Dobrogea. Şi mai bizar este faptul că unele galerii au forme geometrice regulate şi sunt dispuse precum străzile şi arterele principale ale unui oraş. De Peştera Limanu se leagă numeroase legende, iar mulţi dintre vizitatorii care s-au aventurat în galerii mai mult decât era cazul nu s-au mai întors.

Faleza şi Portul Constanţa

Constanta

Ştiai că Portul Constanţa este una dintre destinaţiile de top pentru croazierele internaţionale? Al doilea an consecutiv, Portul Constanţa se clasează pe locul întâi în ceea ce priveşte numărul de pasageri care l-au tranzitat. Portul Constanţa este cel mai mare din ţară şi un loc demn de toată aprecierea turiştilor. Poţi să îl admiri în voie de pe faleza oraşului. Tot aici vei avea ocazia să vezi şi vechiul Cazinou Constanţa, o bijuterie arhitectonică emblematică pentru litoralul Mării Negre.

Mănăstirea Dervent

Manastirea Dervent

Fotografie preluata de pe drumetiicuhar.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Complexul monahal Dervent se înalţă în pustietatea din jurul localităţii Ostrov. Mânăstirea Dervent este un lăcaş de cult cu o importantă însemnătate pentru creştinii din Dobrogea. Biserica a fost ridicată pe locul în care, în urmă cu câteva secole a fost construită o cetate romană. Mânăstirea Dervent se află la doar 37 de kilometri de locul în care a locuit Sfântul Andrei.

Herghelia Mangalia

Herghelia Mangalia

Fotografie preluata de pe www.ctonline.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Dacă îţi plac caii şi echitaţia atunci nu trebuie să ratezi Herghelia Mangalia. Situată la doar 3 kilometri de oraşul Mangalia, herghelia este cea mai mare din sud-estul Europei şi găzduieşte doar cai de rasă. Herghelia Mangalia are o tradiţie de câteva zeci de ani, este un important centru de creştere a cabalinelor de rasă, dar şi un loc de agrement deosebit.

Harta atracții turistice Dobrogea

Eşti pasionat de călătorii, iar România este una dintre destinaţiile tale preferate? Descoperă şi frumuseţea locurilor din regiunile Moldova şi Banat

Tu ce alte atracţii din Dobrogea ai adăuga pe listă?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers