10 locuri de vizitat în Banat

10 locuri de vizitat în Banat
 
 

Banatu-i fruncea ar spune cu fală cei care locuiesc în această zonă a ţării. Cea mai vestică regiune a României este un amestec bine proporţionat de multiculturalitate, varietate, istorie, tradiţii şi cultură, toate aşezate într-un cadru natural, care înglobează atât câmpii roditoare, cât şi zone montane cu peisaje şi locuri spectaculoase.

Banatul se mândreşte cu superlativele sale, locuri unice şi un patrimoniul cultral de excepţie. Banatul este o zonă care merită să fie explorată şi descoperită. Am pregătit pentru tine o călătorie prin cele mai frumoase locuri de vizitat în Banat. Descoperă-le în vacanțele tale şi nu uita să împărtăşeşti experienţa cu noi.

Cheile Nerei

Cheile Nerei

Banatul are multe zone spectaculoase, dintre care se remarcă prin complexitate şi unicitatea peisajului Cheile Nerei. Situate în judeţul Caraş-Severin, Cheile Nerei sunt locul în care e află şi celebra Cascadă Bigăr, cunoscută pe întreg mapamondul după ce a fost desemnată de o revistă de specialitate cea mai frumoasă cascadă din lume. Cheile Nerei sunt un loc ideal pentru turiştii aflaţi în căutarea aventurii, fiind o zonă ideală pentru rafting, drumeţii montane, căţărări şi pentru cei pasionaţi de speologie. 

Podgoriile Miniş

Podgoriile Minis

Fotografie preluata de pe www.cniptpincota.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Banatul are o istorie îndelungată în ceea ce priveşte producţia de vin. Zona de coline a Munţilor Zarandului este renumită pentru vinurile sale şi este un punct de reper important de pe Drumul Vinului. Podgoriile Miniş sunt locul în care vei descoperi aroma dulce, dar aspră a vinului din Banat, o experienţă care îţi va încânta simţurile. Vinul de Miniş a fost declarat regele vinurilor în urmă cu 150 de ani.

Băile Herculane

Herculane

Fotografie preluata de pe pl.wikipedia.org. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Perla Banatului şi locul binecuvântat cu ape termale se află în judeţul Caraş-Severin. Staţiunea Băile Herculane are o istorie de două mii de ani şi a fost unul dintre locurile populate, dezvoltate şi foarte apreciate de romani. Chiar dacă timpul şi-a lăsat amprenta peste staţiunea balneoclimaterică, aici îţi vei vindeca trupul şi te vei bucura de trasee montane, un peisaj superb şi momente de relaxare.

Muntele Semenic

Semenic

Fotografie preluata de pe facebook.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Banatul nu înseamnă doar Câmpia de Vest, ci se bucură şi de zone montane cu peisaje panoramice. Cel mai mare masiv muntos este Semenicul, cu o altitudine de 1.445 metri. Odată ajuns în vârf vei avea parte de privelişti mirifice, cu văi adânci, culmi înalte şi multe trasee de explorat.

Banatul montan

Banatul Montan

Fotografie preluata de pe www.facebook.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Zona montană a Banatului este una dintre cele mai frumoase din ţară, cu atracţii unice, parcuri tematice şi locuri de poveste. Fiind o regiune care se întinde pe suprafaţa a două judeţe, aceasta este împărţită în mai multe zone de interes. Zona turistică Scorilo, Semenic, Clisura Dunării şi Aurora Banatului sunt teritorii care impresionează prin grandoarea peisajelor. Dedică-ţi mai multe zile pentru a le explora pe toate.

Delta Banatului

Delta Banatului

Fotografie preluata de pe www.flyingfish.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mlaştina din localitatea Satchinez, situată la doar 25 de kilometri de Timişoara, poartă denumirea de Delta Banatului. Zona este arie protejată şi locul în care zeci de specii de păsări migratoare sosesc în fiecare an să-şi construiască cuibul în răchită. Delta Banatului este un adevărat paradis al păsărilor şi o oază de linişte cu o valoare unicat.

Calea ferată din Munţii Aninei

Semeringul Banatean

Fotografie preluata de pe www.activenews.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Drumul de fier care străbate Munţii Aninei urmează cel mai spectaculos traseu de cale ferată din Europa. Ruta feroviară Oraviţa-Anina este o bijuterie arhitectonică, cea mai veche cale ferată din sud-estul Europei şi se mândreşte cu cel mai frumos traseu de pe continent. Călătoria între cele două staţii durează două ore, dar care nu vor fi suficiente pentru a te sătura să admiri peisajul.

Clisura Dunării

Clisura Dunarii

Fotografie preluata de pe www.facebook.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nu departe de Oraviţa se află cea mai frumoasă zonă din vestul ţării. Clisura este o operă de artă a naturii şi locul în care Munţii Banatului sunt mângâiaţi de apele albastre ale Dunării. Atracţiile turistice sunt numeroase, de la drumeţii prin Munţii Almăjului până la plimbări cu barca. Peşterile Veterani şi Ponicova sunt locuri ideale pentru iubitorii de aventură. Pe Clisura Dunării, în zona Cazanelor Mari se află şi cea mai mare statuie sculptată în piatră din Europa – Decebalus Rex.

Timişoara

Timisoara

Nicio vizită în Banat nu este completă fără o oprire în capitala de regiune. Oraş martir şi cu o istorie bogată, dar în acelaşi timp o metropolă cosmopolită şi multiculturală, Timişoara este al treilea oraş ca mărime din ţară şi cel mai occidental dintre marile aglomerări urbane din România. Timişoara te va încânta prin arhitectura clădirilor, pieţele largi şi zonele pietonale, viaţa de noapte vibrantă, multitudinea de locuri de relaxare şi parcuri şi agenda culturală încărcată.

Staţiunea Văliug

Valiug

La 30 de kilometri de Reşiţa, înconjurat de munţi şi păduri de conifere, se află Lacul Văliug pe malurile căruia s-a dezvoltat staţiunea cu acelaşi nume. Văliug este o destinaţie atât de vară cât şi pentru sezonul rece. În timpul verii, te poţi răcori în apele Lacului Văliug sau poţi explora zona alegând unul dintre numeroasele trasee montane. Iarna, staţiunea se pretează pentru practicarea sporturilor pe zăpadă, bucurându-se de una dintre cele mai moderne instalaţii de ski din ţară.

Tu ce alte locuri din Banat ai vrea să explorezi?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers