DESCOPERĂ ROMÂNIA

Hanu Ancutei, un loc magic si atemporal, in care povestea intalneste realitatea

"Pe locul vechiului han ce s-a ridicat în anul 1718 și risipit cu ani în urmă s-a clădit, cinstindu-se slova românească a marelui Sadoveanu, noua construcție. Fie să rămână loc de vrăjit popas și desfătare sufletească pentru toți călătorii pământeni sau veniți de pe alte meleaguri...", acestea sunt cuvintele ce te intampina la intrarea in Hanul Ancutei, fiind sculptate pe o placa de marmura aflata langa usa.

Ca majoritatea persoanelor si eu am citit Hanul Ancutei tot in liceu si mereu mi-am dorit sa ajung in locul acela descris de Sadoveanu, locul acela magic si atemporal in care povestea intalneste realitatea.

Ocazia mi s-a oferit intr-o zi superba de august cand am plecat spre manastirile din Bucovina. Asa ca ne-am urcat in masina si am pornit la drum. Pe parcusul drumului mi-am luat la mine cartea lui Sadoveanu, eram foarte curioasa sa vad se regasesc asemanari la fata locului intre ceea ce a scris autorul si hanul propriu-zis. Descrierea lui Sadoveanu este urmatoarea:

"Apoi, într-adevar, împaratul-Alb si-a ridicat muscalii lui împotriva lumii pagâne, si, ca sa se împlineasca zodiile, a daruit Dumnezeu rod în podgoriile din tara-de-Jos de nu mai aveau vierii unde sa puie mustul. s-au pornit din partile noastre carausii ca s-aduca vin spre munte, s-atuncea a fost la Hanul Ancutei vremea petrecerilor si a povestilor. Taberele de care nu se mai istoveau. Lautarii cântau fara oprire. Când cadeau unii, doborâti de truda si de vin, se ridicau altii de prin cotloanele hanului. S-atâtea oale au farmat bautorii, de s-au crucit doi ani muierile care se duceau la târg la Roman. Si, la focuri, oameni încercati si mesteri frigeau hartane de berbeci si de vitei, ori pâr-pâleau clean si mreana din Moldova. Iar Ancuta cea tânara, tot ca ma-sa de sprâncenata si de vicleana, umbla ca un spiridus încolo si-ncoace, rumana la obraji, cu catrinta-n brâu si cu mânicile suflecate: împartea vin si mâncari, râsete si vorbe bune. Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pâna colo, si niste porti ferecate cum n-am vazut de zilele mele. În cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor...La vremea de care vorbesc, era însa pace în tara si între oameni buna-voire. Portile stateau deschise ca la Domnie. si prin ele, în zile line de toamna, puteai vedea valea Moldovei cât batea ochiul si pâclele muntilor pe paduri de brad pâna la Ceahlau si Halauca. Iar dupa ce se cufunda soarele înspre tarâmul celalalt si toate ale departarii se stergeau si lunecau în tainice neguri, focurile luminau zidurile de piatra, gurile negre ale usilor si ferestrelor zabrelite. Contenea câte un rastimp viersul lautarilor, si porneau povestile".

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Muzeul Astra, cel mai mare muzeu in aer liber din Romania

In urma cu cateva luni am fost intr-o excursie de 3 zile in imprejurimile Sibiului, la Sandu. Un loc pe care vi-l recomand, este extraordinar de frumos, te lasa cu gura cascata. Am vizitata Muzeul Astra, care trebuie vazut cu orice pret. Recomand tuturor romanilor: vizitati Muzeul Astra Sibiu. Locul este unic in Romania.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cazinoul din Constanta, una dintre cele mai frumoase constructii din tara

Cazinoul Constanţei a fost una dintre primele construcţii destinate pentru socializare şi distracţii. Aproape imediat după ce oraşul a fost preluat de către administraţia românească prefectul Remus Opreanu a considerat că pentru ceea ce urma să devină oraşul era necesară ridicarea unui astfel de local. Istoria Cazinoului a început în jurul anului 1880.

Cuvântul cazino este de origine italiana şi se asociază cu o casa de dimensiuni reduse - casini - unde se întâlneau cei bogaţi, unde, nu de puţine ori, viciul era la el acasă şi unde, între două jocuri de noroc, se puneau la cale treburile ţării. Emblematica construcţie a Cazinoului constănţean inaugurat în 1910 a fost transpusă în variate forme de exprimare plastică.

Peniţa, creionul sau penelul au încercat nu de puţine ori să prindă nemurirea luminii şi a umbrei din jocul de volume şi contururi al controversatei plăsmuiri arhitectonice de pe faleza Constanţei.La acea vreme stabilimentul se numea Cazin sau Kürsaal (din limba germana) era o construcţie de paiantă, fardată cu scândură la exterior. Se afla lângă Farul Genovez, la capătul dinspre mare al bulevardului Elisabeta în imediata apropiere a Hotelului Carol I. Cazinul dispunea de sală de dans. Jocurile de şah, domino sau table susţineau interesul celor ce îşi doreau o companie pentru a se destinde în prezenţa unor companioni. Predomina aerul de vacanţă al "pleziriştilor". Contractul cu Guaracino a fost semnat un an mai târziu, de primarul Panait Holban şi prevedea că, după perioada de închiriere a localului (1881 - 1885), întreaga construcţie să intre în proprietatea comunei Constanţa. În anul 1890 s-a pus deja problema unei construcţii definitive a Cazinului. Se ridicaseră câteva platforme dar erau modeste ca dimensiuni şi nu puteau oferi nimic din ceea ce ar fi adus cu sine o terasă. Era nevoie de acel loc ce putea oferi cu generozitate confort unei seri plăcute la mal de mare.Începerea lucrărilor a fost tergiversată însă, în anul 1891 o furtună puternica a distrus în mare parte clădirea din lemn a Cazinului.

Primăria a ajuns la concluzia că este mai ieftin să ridice o noua clădire decât să o repere pe cea parţial distrusă. A fost demolat la începutul anului 1892 (pe 29 ianuarie a fost aprobată demolarea). Locul noului local a fost mutat de lângă Farul Genovez spre port aproximativ în zona unde este amplasat actualul edificiu al Cazinoului. Lucrările au început în aprilie 1892 la cererea primarului Al. Belik şi a fost dat în folosinţă în 1893. A fost tot o construcţie din paianta, susţinută de piloni din lemn.Era compusa dintr-o sală de dans, mai multe încăperi şi o terasa deschisă către mare. În acest "frumos Salon" aşa cum îl descria ziarul "Farul Constanţei", publicul se strânge ... pentru a petrece.Renard a făcut primele schiţe în care clădirea ce urma a fi realizată avea trăsături clare "Art nouveau". Nu toată lumea era entuziasmată de concepţia lui Daniel Renard, motiv pentru care clădirea Cazinoului avea să fie un subiect aprig de discuţii, stârnind nenumărate controverse. Proiectul lui Daniel Renard era acceptat şi comentat favorabil de către liberali, aflaţi la putere, dar respins şi aspru criticat de partidele de opoziţie, stârnind în cele din urma un adevărat conflict politic pe plan local. De altfel, arhitectul era un om de încredere al prefectului Scarlat Vârnav.

Anul trecut s-au rupt barele de la cazinou de greutatea ghetii, in inanuarie a inghetat marea, potrivit stiintei marea nu ingheata datorita salinitatii ridicate, dar anul trecut la -30 de grade celsius datorita temperaturilor foarte joase marea a inghetat. Pacat ca a fost uitat si lasat in paragina si nimeni nu misca un deget sa restaureze acest loc de o frumusete ireala. Intrarea este gratuita primesti si o casca de miner sa nu ti cada ceva in cap e pentru protectie.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Valea Spumoasa, un loc incarcat cu energie pozitiva

Cu siguranță Valea Spumoasă este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Situată în Masivul Bucegi din Carpații Meridionali, Valea Spumoasă este o destinație turistică nepromovată din Bușteni, județul Prahova.

Cele trei cascade și perdeaua de apă alcătuiesc punctul cental al peisajului din Valea Spumoasă. Frumusețea naturală a acestui loc este impresionantă. Nefiind un traseu cunoscut, acea notă de sălbăticie a rămas neștirbită. Mi-aș dori ca mai mulți oameni să se bucure de frumusețea acestui loc, dar nu mi-aș dori să ajungă ca și Cascada Urlătoare, unde în locul aerului curat de munte predomină fumul de mici.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Castelul Huniazilor, unul din cele mai valoroase monumente din arhitectura medievala a Romaniei

Castelul din Hunedoara, care mai poarta numele si de Castelul Corvinilor sau Casteul Huniazilor este unul din cele mai importante obiective turistice din Romania, cu o deosebita arhitectura gotica.

Castelul Corvinestilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania. Este atestat in documente inca de la inceputul secolului al XIV-lea. In 1409 Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjoara printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj.
Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, face schimbari radicale construind un turn masiv pod mobil si zid de aparare transformand vechiul castel in fortareata militara care sa reziste asediului unei numeroase armate.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Totul despre Mangalia

Pe vremuri era una dintre cele mai in voga statiuni de la Marea Neagra, astazi in schimb este ocolita de cei mai multi. Cum nu am fost niciodata adepta luxului extravagant pe care il imprima Mamaia, pentru mine un concediu petrecut la Mangalia este mai mult decat potrivit. Stiu ca foarte multi o sa spuneti ca nu s-au facut prea multe imbunatatiri in zona dar sa va spun un lucru fara interes din partea turistilor nimeni nu investeste nimic. Va mai amintiti cum era Vama Veche acum cativa ani, inainte de a-si capatata aceasta notorietate si de a se face investitii majore in zona? Cam asa stau lucrurile si in Mangalia, nimeni nu va investi un singur banut daca toti vom alege mereu alte statiuni in care sa ne petrecem timpul. Din punctul meu de vedere, Mangalia are potentialul Albenei pe care atat de bine o promoveaza vecinii nostri bulgari, este o locatie perfecta pentru un concediu de familie, mai ales daca aveti si copii mici.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Parcul Naţional Munţii Apuseni

Am ales acest obiectiv pentru ca este unic în România, atat prin diversitatea faunei, florei si a vegetatiei, cat si prin unicitatea obiectivelor turistice, cum sunt pesterile, cheile, ghetarii, avenele, defileurile, crestele, cascadele, cetatile si poienele.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Frumuseţile Moldovei în imagini partea întâi - galerie foto

Există cercetări arheologice care atestă faptul că omul a trăit pe teritoriul  Moldovei chiar şi cu 7000 de ani î.Hr, însă şi voci care nu sunt de acord cu acest lucru. Indiferent de perioadă, cert este că vorbim de un loc cu o încărcătură istorică puternică pentru noi, un loc cu numeroase tradiţii, un loc cu foarte multe elemente proprii, aş putea chiar spune unice.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

O plimbare prin curtea Mănăstirii Bârsana - galerie foto

Am gândit itinerarul nostru de a doua zi astfel încât pe lângă câteva biserici de lemn din Maramureş să vizităm şi Mănăstirea Bârsana. Chiar dacă nu am să scriu foarte multe despre Mănăstirea Bârsana am decis să îi dedic un articol separat deoarece m-a impresionat foarte mult.

Total articole : 761 | Se afişează acum pagina 74 din 85