DESCOPERĂ ROMÂNIA

Rezervatia Geobotanica Scarita Belioara

Rezervatia Geobotanica Scarita Belioara din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga (judeţul Alba), cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle (Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) şi cu numeroase peşteri (Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund etc). Rezervatia cuprinde „Şesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scăriţa, precum şi spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârşiile Văii Belioara (afluent al Văii Poşăgii), cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne si creste ascuţite. Are o suprafaţă de 47,7 ha şi adăposteşte multe specii rare de plante . Iniţiativa punerii sub protecţie a zonei a avut-o Alexandru Borza, încă din anii ’20 ai sec. XX.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Lacu Rosu, cel mai mare baraj natural din Romania

Am petrecut o saptamana de neuitat la Lacul Rosu, pe Cheile Bicazului. Peisajul e minunat, legenda lacului e foarte interesanta. Merita sa vizitam aceasta parte a Romaniei. E superb. Lacul Rosu este un lac vrajit, ale carui ape are culori rosiatice. Privilestea este fantastic, padurea se scufunda in lac,din care se mai vad trunchiurile brazilor,.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Tulcea, un oras care merita vizitat

Am ales sa vorbesc despre Tulcea deoarece este orasul din care sunt de 18 ani si inca sunt fascinata de atractiile lui. Mai nou e deschis si cel mai mare acvariu din Europa de Est, care merita vizitat. Sulina, Sf Gheorge si multe alte locatii fabuloase din Delta care merita vazute, muzee, monumentul independentei si alte locatii din imprejurimi, munti, pesteri, manastiri etc.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cheile Runcului, o zona salbatica, incredibil de frumoasa

Cheile Runcului, Cheile Pociovalistei: pentru a ajunge in acest loc minunat, mergeti cam 30 km din Turda, sau aproximativ 65 km din Alba Iulia spre Rimetea pe Valea Ariesului, drum care duce la, Arieseni, iar cand vedeti indicator cu Ocolis, faceti dreapta, treceti prin acest sat, apoi prin Runc, veti admira multele cabane care s-au construit in zona,printre care si (Casa Partizanilor Runc) renovata si unde va puteti caza, alaturi de casele vechi ale motilor, iar la iesirea din Runc sunt Cheile Runcului, iar din satul Runc din centru faceti stanga si intrati in salbaticia Cheilor Pociovalistei.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Rezervatia Scarita, acasa pentru Floarea de Colt

Rezervatia Scarita - Belioara, este o rezervatie geo-botanică din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga (judeţul Alba), cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle, tarcuri, (Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) şi cu numeroase peşteri Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund pesterea Cheile Runcului si unde se gaseste floare de colt...

Este un teren de studiu important pentru botanisti (specii rare de plante, precum Sapunarita galbena Saponaria Belidifolia, specie de origine mediteraneana, Gentiana-cupa de calcar Gentiana clusii, Strugurii ursului Arctostaphillos uva-ursi, Argintica Dryas octopetala, Sangele-voinicului Nigritella rubra, Laleaua pestrita) si o zona frecventata de turisti, numai ca este total interzista facerea focului, culegerea oricaror plante, camparea sau orice altceva ce ar putea dauna rezervatiei. Vanatul aici este o problema care trebuie dezbatuta. Pentru pasionati, aici se gaseste si o specie rara de fluturi, numita Phybalapterie calligraphata si una de pasare, acvila de stanca Aquila chrysaetos.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Statiunea Ranca, cea mai spatioasa si comoda statiune din arealul muntilor Parang

Statiunea Ranca este cea mai spatioasa si comoda statiune din arealul muntilor Parang, fiind o zona cu potential turistic foarte mare si o viitoare statiune climaterica si de odihna, cu functionare permanenta. Ranca este o alegere inspirata atat iarna, cat si vara, in special pentru turistii care isi doresc sa scape de aglomeratia orasului pentru cateva zile si sa petreaca momente de relaxare. 

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Valea Oltetului, cel mai ingust canion din Europa

Aflata pe o suprafata de 150 de hectare, la granita dintre Gorj si Valcea, in aceasta Rezervatie naturala se afla Valea Oltetului ce desparte pe 3 km Muntele Capatanei de Muntele Parang. Perisajul e mirific, de basm desi usor salbatic, defapt e natural asa cum numai mama natura stie sa creeze. Imediat cum treci de bariera si intri pe chei, te intimpina Pestera Polovragi superba, plina de istorie, asa cum este si Manastrea din imediata ei vecinatate.

Privin in jurul tau ai senzatie ciudata, de teama - data de maretia muntelui, uimire - ca tu esti acolo unde a fot scrisa istoira inca de pe vremea lui Zamolxe sau pote chiar mai dinaite, incantare - de toata frumusetea greu de descris in cuvinte ce te inconjoara si intelegere a naturii - de ce a vrut sa "nasca" aceasta pestera, aici, in muntele ce ai impresia ca va cadea peste tine. Niste turisti japonezi erau stupefiatia de aceasta priveliste. Nu puteau cred ca desi sunt cu picioarele pe sosea, totusi mana lor poate atinge o "bucatica", de cateva tone, din colosul ce slasjuia deasupra lor, muntele. Apoi incep Cheile Oltetului cel mai ingust canion din europa.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Castelul Peles, un loc cu cate o poveste in fiecare coltisor

Castelul Peles este situat in orasul Sinaia si este un loc de poveste, dar si de istorie. Am vizitat pntru prima oara acest castel fiind studenta, dar am ravenit apoi ori de cate ori am avut ocazia. Merita vazut pentru minunatele povesti care stau in spatele fiecarui coltisor al sau, dar si pentru splendoarea peisajului care il inconjoara.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Castelul Iosif Banffy, o pagina de istorie mai putin cunoscuta, in inima Transilvaniei

Am sa va povestesc despre unul din castelele din Transilvania. Este vorba de Castelul contelui Iosif Banffy de la Bontida judetul Cluj, declarat monument istoric in anul 1990. Este un loc incarcat de istorie, important pentru ardeleni si ar putea fi o curiozitate pentru ceilalti posibili turisti, tocmai pentru ca este o oaza de istorie pe care oameni inimosi se straduiesc sa o renoveze.

Total articole : 759 | Se afişează acum pagina 68 din 85