Cetatea medievala Sighisoara, un loc cu o incarcatura istorica fantastica
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cetatea medievala Sighisoara, un loc cu o incarcatura istorica fantastica

Am ales sa vorbesc despre Cetatea medievala Sighisoara deoarece reprezinta "Un impresionant monument al naturii", care merita vazut! Este exact ceea ce vrei sa cauti pentru a ramane uimit. Frumusetea caselor si marimea acestora este unul din motivele care iti starnesc curiozitatea sa vizitezi singura cetate medievala care mai "functioneaza" in prezent. Privelistea acestui oras este o adevarata comoara!

Tabara de sculptura Magura, un loc unic in Romania
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Tabara de sculptura Magura, un loc unic in Romania

Un loc ce mi-a ramas intiparit in minte prin frumusetea sa este Tabara de scultura Magura, din Buzau. Aceasta este localizata in judeul Buzau, langa Manastirea Ciolanu, in comuna Tisau. Am vizitat acest loc de mai multe ori in ultimii ani datorita proximitatii sale de orasul meu natal (e cam la 2 ore distanta cu masina) si datorita faptului ca nu am mai vazut in Romania un loc asemanator.

Cheile Nerei, un loc in care te intorci in timp
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cheile Nerei, un loc in care te intorci in timp

Cu toate ca drumul pana acolo (din Valcea) si faptul ca nu prea sunt locuri de campat la indemana oricarei garde la sol (la masina :)) este un loc poate printre putinele (si am fost in multe locuri din Romania) unde sincer TE INTORCI IN TIMP. Uiti de tot ceea ce este "orasenesc si cotidian". Parca si timpul trece altfel tot ceea ce conteaza aici in oras acolo nu mai AU nici o semnificatie. Esti doar tu si natura in cea mai apropiata stare de starea ei initiala, curata, reala nu poze. Te inconjoara o liniste care spre deosebire de alte locuri nu este apasatoare, zgomotoasa (persoanele care o stiu o stiu celorlalte o sa li se para o absurditate).

Pe acoperisul Romaniei: Varful Moldoveanu
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Pe acoperisul Romaniei: Varful Moldoveanu

Am ales acest obiectiv turistic întrucat realizarea lui echivaleză cu maximum de altitudine ce se poate atinge în Romania pe un traseu montan.

Parcurgerea crestei dintre Vârful Viştea – 2527 metri şi Vârful Moldoveanu - 2544 metri reprezintă traversarea Acoperişului României. E greu dar paşii tot mai grăbiţi de pe ultimele sute de metri când zăreşti impresionantul trapez Viştea-Moldoveanu te vor face să spui după că e uşor până la urmă. Cu voinţă treci munţii... Fotografiile ănsă vor spune totul. No comment...

Valul Miresei, o cascada cu o cadere de peste 30 metri, una dintre cele mai frumoase din tara
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Valul Miresei, o cascada cu o cadere de peste 30 metri, una dintre cele mai frumoase din tara

Obiectivul turistic despre care vreau sa va vorbesc este cascada "Valul miresei", din Rachitele, judetul Cluj. Merita vizitata deoarece este un loc splendid pe care orice om merita sa il vada macar o data in viata, este un loc ideal pentru cei ce prefera relaxarea la munte si mancarea cu specific ardelenesc.

Cetatea Rasnov, un stejar care a castigat lupta cu timpul si istoria zbuciumata a Romaniei
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cetatea Rasnov, un stejar care a castigat lupta cu timpul si istoria zbuciumata a Romaniei

Cetatea Rasnov impresioneaza prin pozitionarea ei pe un deal stancos, la o inaltime considerabila, fiind inconjurata de padure si jucand rolul unui strajer ce a castigat lupta cu timpul si istoria zbuciumata a tarii noastre.

Cetatea a avut de la bun inceput rol de aparare atat a Rasnovului cat si a asezarilor din jur. Aceasta fortificatie surprinde prin dispunerea ei pe acel deal, de unde pare de neinvins si inatacabila. Cand o privesti ai impresia ca in spatele zidurilor se afla oameni care vegheaza la bunastarea si linistea celor din zona.
Este prima cetate medievala pe care am vizitat-o si pot spune ca nu a incetat sa ma uimeasca, aici descoperind o priveliste nemaipomenita si un personaj interesant care pare desprins din timprui medievale, acesta fiind ultimul strajer al cetatii ramas sa spuna povestea unui secol ce a marcat istoria tarii noastre.

Interiorul cetatii pastreaza amprentele timpului si istoriei, mare parte din zidurile interioare fiind daramate, in schimb aici a ramas intacta fantana construita de doi prizonieri turci in decursul a saptesprezece ani in schimbul promisiunii ca vor fi lasati sa plece si o parte din incaperile vechii cetati. Astfel, legenda spune ca in timpul unui asediu râşnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi eliberati. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.

In prezent Cetatea Rasnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania.

Alba, o parte din inima mea, o parte din inima fiecarui roman
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Alba, o parte din inima mea, o parte din inima fiecarui roman

E simplu de ce am ales Alba. S-a intamplat acum 4 ani sa imi lansez acolo o carte. Atunci m-am indragostit de ceea ce se numeste astazi cea mai bine renovata cetate bastionara de tip vauban de la noi din tara. Oriunde te-ai intoarce esti inconjurat de momente din istorie. Fie ca numim vechiul Apoulon, Apulum, castrul roman, sau cele 3 fortificatii ridicate de-a lungul vremurilor pe bazele acestui castru, o privim ca pe cel mai important centru episcopal al Transilvaniei, ca pe o resedinta a principilor transilvaneni si nu nuimai, fie ca ne amintim de un Mihai, ce intra triumfator la 1.11.1599 in oras, sau plecam ochii spre recunostinta in fata celor trasi pe roata, ori omagiem de fiecare 1 decembrie Marea Unire, Alba Iulia este inima din inima romanilor si trebuie promovata, respectata si pretuita ca atare.

Din acest motiv vreau sa vorbesc despre Alba. Pentru ca acolo este o parte din inima mea. Acolo ar trebui sa fie, o parte din inima fiecarui roman.

O vizita la Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea
DESCOPERĂ ROMÂNIA

O vizita la Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea

MUZEUL DE ARTA POPULARA GHEORGHE RADOCEA se afla in casa familiei Radocea din satul Bucium, jud. Brasov.

Este impresionanta munca lui Gheorghe Radocea, visul lui de a infiinta un muzeu s-a implinit. Ni s-a spus ca avea o pasiune de a colectiona obiecte, de a le cumpara din proprii bani, astfel incat sa lase in urma o altfel de avere. Membrii familiei Radocea, am inteles ca un nepot se ocupa de curatenie, de conservarea obiectelor, insa mie personal mi s-a parut ca e nevoie de si de mana unui specialist care sa le conserve astfel incat generatiile urmatoare sa poata vedea radacinile poporului roman. Poate asa vor aprecia ca sunt romani, se vor mandri ca stramosii lor erau plini de intelepciune si stiau sa se chiverniseasca astfel incat sa-si faca traiul mai usoar.

Pitorescul unor zile de iarna in Masivul Vladeasa
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Pitorescul unor zile de iarna in Masivul Vladeasa

Am ales Masivul Vladeasa ca destinatie a prezentei excursii, deorece pentru un "sudist" ca mine, o incursiune in nordul Carpatilor Occidentali este la fel de rara, cum este pentru un clujean o escapada in Delta Neajlovului, de langa Bucuresti. Nu puteam rata ocazia ce mi s–a oferit de a vizita zona Apusenilor, in ideea in care un bun prieten, Lucian (agent de turism), avea de organizat un simpozion la Vadu Crisului, urmand sa se deplaseze pana acolo cu masina proprie. Dupa o noapte petrecuta la parintii lui Lucian, in Ramnicu Valcea, am purces intr-o zi frumoasa din ultimul mitan al lui ianuarie, spre nord–vestul tarii, putin nehotarat cu privire la datele traseului pe care urma sa–l iau in discutie, dar si cu temeri legate de starea vremii si a zapezii, precum si a conditiilor specifice zonei de destinatie.

Total articole : 717 | Se afişează acum pagina 68 din 80