Cetatea Rasnov, un stejar care a castigat lupta cu timpul si istoria zbuciumata a Romaniei
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cetatea Rasnov, un stejar care a castigat lupta cu timpul si istoria zbuciumata a Romaniei

Cetatea Rasnov impresioneaza prin pozitionarea ei pe un deal stancos, la o inaltime considerabila, fiind inconjurata de padure si jucand rolul unui strajer ce a castigat lupta cu timpul si istoria zbuciumata a tarii noastre.

Cetatea a avut de la bun inceput rol de aparare atat a Rasnovului cat si a asezarilor din jur. Aceasta fortificatie surprinde prin dispunerea ei pe acel deal, de unde pare de neinvins si inatacabila. Cand o privesti ai impresia ca in spatele zidurilor se afla oameni care vegheaza la bunastarea si linistea celor din zona.
Este prima cetate medievala pe care am vizitat-o si pot spune ca nu a incetat sa ma uimeasca, aici descoperind o priveliste nemaipomenita si un personaj interesant care pare desprins din timprui medievale, acesta fiind ultimul strajer al cetatii ramas sa spuna povestea unui secol ce a marcat istoria tarii noastre.

Interiorul cetatii pastreaza amprentele timpului si istoriei, mare parte din zidurile interioare fiind daramate, in schimb aici a ramas intacta fantana construita de doi prizonieri turci in decursul a saptesprezece ani in schimbul promisiunii ca vor fi lasati sa plece si o parte din incaperile vechii cetati. Astfel, legenda spune ca in timpul unui asediu râşnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi eliberati. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia (vizibile si azi). Soarta lor nu este clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.

In prezent Cetatea Rasnov este restaurata si poate fi vizitata existand un restaurant si o gama larga de servicii turistice fiind un exemplu pozitiv in ceea ce priveste restaurarea si intretinerea cetatilor din Transilvania.

Alba, o parte din inima mea, o parte din inima fiecarui roman
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Alba, o parte din inima mea, o parte din inima fiecarui roman

E simplu de ce am ales Alba. S-a intamplat acum 4 ani sa imi lansez acolo o carte. Atunci m-am indragostit de ceea ce se numeste astazi cea mai bine renovata cetate bastionara de tip vauban de la noi din tara. Oriunde te-ai intoarce esti inconjurat de momente din istorie. Fie ca numim vechiul Apoulon, Apulum, castrul roman, sau cele 3 fortificatii ridicate de-a lungul vremurilor pe bazele acestui castru, o privim ca pe cel mai important centru episcopal al Transilvaniei, ca pe o resedinta a principilor transilvaneni si nu nuimai, fie ca ne amintim de un Mihai, ce intra triumfator la 1.11.1599 in oras, sau plecam ochii spre recunostinta in fata celor trasi pe roata, ori omagiem de fiecare 1 decembrie Marea Unire, Alba Iulia este inima din inima romanilor si trebuie promovata, respectata si pretuita ca atare.

Din acest motiv vreau sa vorbesc despre Alba. Pentru ca acolo este o parte din inima mea. Acolo ar trebui sa fie, o parte din inima fiecarui roman.

O vizita la Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea
DESCOPERĂ ROMÂNIA

O vizita la Muzeul De Arta Populara Gheorghe Radocea

MUZEUL DE ARTA POPULARA GHEORGHE RADOCEA se afla in casa familiei Radocea din satul Bucium, jud. Brasov.

Este impresionanta munca lui Gheorghe Radocea, visul lui de a infiinta un muzeu s-a implinit. Ni s-a spus ca avea o pasiune de a colectiona obiecte, de a le cumpara din proprii bani, astfel incat sa lase in urma o altfel de avere. Membrii familiei Radocea, am inteles ca un nepot se ocupa de curatenie, de conservarea obiectelor, insa mie personal mi s-a parut ca e nevoie de si de mana unui specialist care sa le conserve astfel incat generatiile urmatoare sa poata vedea radacinile poporului roman. Poate asa vor aprecia ca sunt romani, se vor mandri ca stramosii lor erau plini de intelepciune si stiau sa se chiverniseasca astfel incat sa-si faca traiul mai usoar.

 
Pitorescul unor zile de iarna in Masivul Vladeasa
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Pitorescul unor zile de iarna in Masivul Vladeasa

Am ales Masivul Vladeasa ca destinatie a prezentei excursii, deorece pentru un "sudist" ca mine, o incursiune in nordul Carpatilor Occidentali este la fel de rara, cum este pentru un clujean o escapada in Delta Neajlovului, de langa Bucuresti. Nu puteam rata ocazia ce mi s–a oferit de a vizita zona Apusenilor, in ideea in care un bun prieten, Lucian (agent de turism), avea de organizat un simpozion la Vadu Crisului, urmand sa se deplaseze pana acolo cu masina proprie. Dupa o noapte petrecuta la parintii lui Lucian, in Ramnicu Valcea, am purces intr-o zi frumoasa din ultimul mitan al lui ianuarie, spre nord–vestul tarii, putin nehotarat cu privire la datele traseului pe care urma sa–l iau in discutie, dar si cu temeri legate de starea vremii si a zapezii, precum si a conditiilor specifice zonei de destinatie.

Peisaje extraordinare in Muntii Sureanu
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Peisaje extraordinare in Muntii Sureanu

Am decis, din toate locurile superbe din Romania, sa va spun despre Muntii Sureanu. Aflati in inima Daciei, ne ofera cele mai superbe privelisti asupra tinutului. Desi este un munte mai putin cunoscut, cu altitudini mai joase, ceea ce da unor oameni impresia ca ‘nu are rost’Muntii Sureanu mi-au demostrat de multe ori ca nu doar altitudinea conteaza. Verdele deschis al muntilor si florile multicolore rasfirate prin campia plina de afine si merisoare imbogatesc frumusetea acestui loc de vis care ii uimeste pe toti cei ce pun piciorul pe el.

Hanu Ancutei, un loc magic si atemporal, in care povestea intalneste realitatea
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Hanu Ancutei, un loc magic si atemporal, in care povestea intalneste realitatea

"Pe locul vechiului han ce s-a ridicat în anul 1718 și risipit cu ani în urmă s-a clădit, cinstindu-se slova românească a marelui Sadoveanu, noua construcție. Fie să rămână loc de vrăjit popas și desfătare sufletească pentru toți călătorii pământeni sau veniți de pe alte meleaguri...", acestea sunt cuvintele ce te intampina la intrarea in Hanul Ancutei, fiind sculptate pe o placa de marmura aflata langa usa.

Ca majoritatea persoanelor si eu am citit Hanul Ancutei tot in liceu si mereu mi-am dorit sa ajung in locul acela descris de Sadoveanu, locul acela magic si atemporal in care povestea intalneste realitatea.

Ocazia mi s-a oferit intr-o zi superba de august cand am plecat spre manastirile din Bucovina. Asa ca ne-am urcat in masina si am pornit la drum. Pe parcusul drumului mi-am luat la mine cartea lui Sadoveanu, eram foarte curioasa sa vad se regasesc asemanari la fata locului intre ceea ce a scris autorul si hanul propriu-zis. Descrierea lui Sadoveanu este urmatoarea:

"Apoi, într-adevar, împaratul-Alb si-a ridicat muscalii lui împotriva lumii pagâne, si, ca sa se împlineasca zodiile, a daruit Dumnezeu rod în podgoriile din tara-de-Jos de nu mai aveau vierii unde sa puie mustul. s-au pornit din partile noastre carausii ca s-aduca vin spre munte, s-atuncea a fost la Hanul Ancutei vremea petrecerilor si a povestilor. Taberele de care nu se mai istoveau. Lautarii cântau fara oprire. Când cadeau unii, doborâti de truda si de vin, se ridicau altii de prin cotloanele hanului. S-atâtea oale au farmat bautorii, de s-au crucit doi ani muierile care se duceau la târg la Roman. Si, la focuri, oameni încercati si mesteri frigeau hartane de berbeci si de vitei, ori pâr-pâleau clean si mreana din Moldova. Iar Ancuta cea tânara, tot ca ma-sa de sprâncenata si de vicleana, umbla ca un spiridus încolo si-ncoace, rumana la obraji, cu catrinta-n brâu si cu mânicile suflecate: împartea vin si mâncari, râsete si vorbe bune. Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pâna colo, si niste porti ferecate cum n-am vazut de zilele mele. În cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor...La vremea de care vorbesc, era însa pace în tara si între oameni buna-voire. Portile stateau deschise ca la Domnie. si prin ele, în zile line de toamna, puteai vedea valea Moldovei cât batea ochiul si pâclele muntilor pe paduri de brad pâna la Ceahlau si Halauca. Iar dupa ce se cufunda soarele înspre tarâmul celalalt si toate ale departarii se stergeau si lunecau în tainice neguri, focurile luminau zidurile de piatra, gurile negre ale usilor si ferestrelor zabrelite. Contenea câte un rastimp viersul lautarilor, si porneau povestile".

 
Muzeul Astra, cel mai mare muzeu in aer liber din Romania
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Muzeul Astra, cel mai mare muzeu in aer liber din Romania

In urma cu cateva luni am fost intr-o excursie de 3 zile in imprejurimile Sibiului, la Sandu. Un loc pe care vi-l recomand, este extraordinar de frumos, te lasa cu gura cascata. Am vizitata Muzeul Astra, care trebuie vazut cu orice pret. Recomand tuturor romanilor: vizitati Muzeul Astra Sibiu. Locul este unic in Romania.

Cazinoul din Constanta, una dintre cele mai frumoase constructii din tara
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cazinoul din Constanta, una dintre cele mai frumoase constructii din tara

Cazinoul Constanţei a fost una dintre primele construcţii destinate pentru socializare şi distracţii. Aproape imediat după ce oraşul a fost preluat de către administraţia românească prefectul Remus Opreanu a considerat că pentru ceea ce urma să devină oraşul era necesară ridicarea unui astfel de local. Istoria Cazinoului a început în jurul anului 1880.

Cuvântul cazino este de origine italiana şi se asociază cu o casa de dimensiuni reduse - casini - unde se întâlneau cei bogaţi, unde, nu de puţine ori, viciul era la el acasă şi unde, între două jocuri de noroc, se puneau la cale treburile ţării. Emblematica construcţie a Cazinoului constănţean inaugurat în 1910 a fost transpusă în variate forme de exprimare plastică.

Peniţa, creionul sau penelul au încercat nu de puţine ori să prindă nemurirea luminii şi a umbrei din jocul de volume şi contururi al controversatei plăsmuiri arhitectonice de pe faleza Constanţei.La acea vreme stabilimentul se numea Cazin sau Kürsaal (din limba germana) era o construcţie de paiantă, fardată cu scândură la exterior. Se afla lângă Farul Genovez, la capătul dinspre mare al bulevardului Elisabeta în imediata apropiere a Hotelului Carol I. Cazinul dispunea de sală de dans. Jocurile de şah, domino sau table susţineau interesul celor ce îşi doreau o companie pentru a se destinde în prezenţa unor companioni. Predomina aerul de vacanţă al "pleziriştilor". Contractul cu Guaracino a fost semnat un an mai târziu, de primarul Panait Holban şi prevedea că, după perioada de închiriere a localului (1881 - 1885), întreaga construcţie să intre în proprietatea comunei Constanţa. În anul 1890 s-a pus deja problema unei construcţii definitive a Cazinului. Se ridicaseră câteva platforme dar erau modeste ca dimensiuni şi nu puteau oferi nimic din ceea ce ar fi adus cu sine o terasă. Era nevoie de acel loc ce putea oferi cu generozitate confort unei seri plăcute la mal de mare.Începerea lucrărilor a fost tergiversată însă, în anul 1891 o furtună puternica a distrus în mare parte clădirea din lemn a Cazinului.

Primăria a ajuns la concluzia că este mai ieftin să ridice o noua clădire decât să o repere pe cea parţial distrusă. A fost demolat la începutul anului 1892 (pe 29 ianuarie a fost aprobată demolarea). Locul noului local a fost mutat de lângă Farul Genovez spre port aproximativ în zona unde este amplasat actualul edificiu al Cazinoului. Lucrările au început în aprilie 1892 la cererea primarului Al. Belik şi a fost dat în folosinţă în 1893. A fost tot o construcţie din paianta, susţinută de piloni din lemn.Era compusa dintr-o sală de dans, mai multe încăperi şi o terasa deschisă către mare. În acest "frumos Salon" aşa cum îl descria ziarul "Farul Constanţei", publicul se strânge ... pentru a petrece.Renard a făcut primele schiţe în care clădirea ce urma a fi realizată avea trăsături clare "Art nouveau". Nu toată lumea era entuziasmată de concepţia lui Daniel Renard, motiv pentru care clădirea Cazinoului avea să fie un subiect aprig de discuţii, stârnind nenumărate controverse. Proiectul lui Daniel Renard era acceptat şi comentat favorabil de către liberali, aflaţi la putere, dar respins şi aspru criticat de partidele de opoziţie, stârnind în cele din urma un adevărat conflict politic pe plan local. De altfel, arhitectul era un om de încredere al prefectului Scarlat Vârnav.

Anul trecut s-au rupt barele de la cazinou de greutatea ghetii, in inanuarie a inghetat marea, potrivit stiintei marea nu ingheata datorita salinitatii ridicate, dar anul trecut la -30 de grade celsius datorita temperaturilor foarte joase marea a inghetat. Pacat ca a fost uitat si lasat in paragina si nimeni nu misca un deget sa restaureze acest loc de o frumusete ireala. Intrarea este gratuita primesti si o casca de miner sa nu ti cada ceva in cap e pentru protectie.

Valea Spumoasa, un loc incarcat cu energie pozitiva
DESCOPERĂ ROMÂNIA

Valea Spumoasa, un loc incarcat cu energie pozitiva

Cu siguranță Valea Spumoasă este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Situată în Masivul Bucegi din Carpații Meridionali, Valea Spumoasă este o destinație turistică nepromovată din Bușteni, județul Prahova.

Cele trei cascade și perdeaua de apă alcătuiesc punctul cental al peisajului din Valea Spumoasă. Frumusețea naturală a acestui loc este impresionantă. Nefiind un traseu cunoscut, acea notă de sălbăticie a rămas neștirbită. Mi-aș dori ca mai mulți oameni să se bucure de frumusețea acestui loc, dar nu mi-aș dori să ajungă ca și Cascada Urlătoare, unde în locul aerului curat de munte predomină fumul de mici.

Total articole : 694 | Se afişează acum pagina 66 din 78