DESCOPERĂ ROMÂNIA

Rezervatia Scarita, acasa pentru Floarea de Colt

Rezervatia Scarita, acasa pentru Floarea de Colt

Rezervatia Scarita - Belioara, este o rezervatie geo-botanică din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga (judeţul Alba), cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle, tarcuri, (Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) şi cu numeroase peşteri Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund pesterea Cheile Runcului si unde se gaseste floare de colt...

Este un teren de studiu important pentru botanisti (specii rare de plante, precum Sapunarita galbena Saponaria Belidifolia, specie de origine mediteraneana, Gentiana-cupa de calcar Gentiana clusii, Strugurii ursului Arctostaphillos uva-ursi, Argintica Dryas octopetala, Sangele-voinicului Nigritella rubra, Laleaua pestrita) si o zona frecventata de turisti, numai ca este total interzista facerea focului, culegerea oricaror plante, camparea sau orice altceva ce ar putea dauna rezervatiei. Vanatul aici este o problema care trebuie dezbatuta. Pentru pasionati, aici se gaseste si o specie rara de fluturi, numita Phybalapterie calligraphata si una de pasare, acvila de stanca Aquila chrysaetos.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cheile Runcului, o zona salbatica, incredibil de frumoasa

Cheile Runcului, o zona salbatica, incredibil de frumoasa

Cheile Runcului, Cheile Pociovalistei: pentru a ajunge in acest loc minunat, mergeti cam 30 km din Turda, sau aproximativ 65 km din Alba Iulia spre Rimetea pe Valea Ariesului, drum care duce la, Arieseni, iar cand vedeti indicator cu Ocolis, faceti dreapta, treceti prin acest sat, apoi prin Runc, veti admira multele cabane care s-au construit in zona,printre care si (Casa Partizanilor Runc) renovata si unde va puteti caza, alaturi de casele vechi ale motilor, iar la iesirea din Runc sunt Cheile Runcului, iar din satul Runc din centru faceti stanga si intrati in salbaticia Cheilor Pociovalistei.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Tulcea, un oras care merita vizitat

Tulcea, un oras care merita vizitat

Am ales sa vorbesc despre Tulcea deoarece este orasul din care sunt de 18 ani si inca sunt fascinata de atractiile lui. Mai nou e deschis si cel mai mare acvariu din Europa de Est, care merita vizitat. Sulina, Sf Gheorge si multe alte locatii fabuloase din Delta care merita vazute, muzee, monumentul independentei si alte locatii din imprejurimi, munti, pesteri, manastiri etc.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Lacu Rosu, cel mai mare baraj natural din Romania

Lacu Rosu, cel mai mare baraj natural din Romania

Am petrecut o saptamana de neuitat la Lacul Rosu, pe Cheile Bicazului. Peisajul e minunat, legenda lacului e foarte interesanta. Merita sa vizitam aceasta parte a Romaniei. E superb. Lacul Rosu este un lac vrajit, ale carui ape are culori rosiatice. Privilestea este fantastic, padurea se scufunda in lac,din care se mai vad trunchiurile brazilor,.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Rezervatia Geobotanica Scarita Belioara

Rezervatia Geobotanica Scarita Belioara

Rezervatia Geobotanica Scarita Belioara din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga (judeţul Alba), cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle (Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) şi cu numeroase peşteri (Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund etc). Rezervatia cuprinde „Şesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scăriţa, precum şi spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârşiile Văii Belioara (afluent al Văii Poşăgii), cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne si creste ascuţite. Are o suprafaţă de 47,7 ha şi adăposteşte multe specii rare de plante . Iniţiativa punerii sub protecţie a zonei a avut-o Alexandru Borza, încă din anii ’20 ai sec. XX.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Brasovul, un oras revigorant

Brasovul, un oras revigorant

Am ales sa va povestesc despre orasul Brasov pentru ca mi se pare un loc special. Aerul este incredibil de curat si revigorant. Am fost de nenumarate ori acolo si mi-a lasat o impresie extraordinar de buna , in plus are destule obiective turistice si locuri pentru cazare. Va spun sincer ca merita vizitat.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Manastirea Caraiman din Busteni: daca ajungi aici, sigur te vei mai intoarce

Manastirea Caraiman din Busteni: daca ajungi aici, sigur te vei mai intoarce

Manastirea Caraiman se inalta mandra la poalele Muntilor Bucegi, am fost in acest loc inca de cand a inceput constructia. Se spune ca Parintele Gerontie Puiu a trait multi ani in munti, pana a primit o veste de la Maica Domnului, care i-a spus locul unde sa ridice manastirea, cred ca este o poveste adevarata.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Lacul Rosu, cel mai mare lac natural montan din Romania

Lacul Rosu, cel mai mare lac natural montan din Romania

As vrea sa va prezint Lacul Rosu (Lacul Ghilcoș sau Lacul Ucigas). Este cel mai mare lac natural montan din România. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcoș. Numele acestui lac provine de la un pariu, Paraul Rosu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. Exista si o legenda care spune ca in urma unei surpari de terenun păstor împreună cu turma sa de oi au fost ingropati de vii, si de aici numele de Lacul ucigas. Dar, practic lacul s a creat intr-o zi din luna iulie 1837. Atunci, dupa o serie de furtuni si ploi torentiale, din Muntele Ucigasu s-a desprins o bucata si a blocat pârâul Licas, pârâul Oii si paraul Rosu.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Roznov, cel mai tanar oras din judetul Neamt

Roznov, cel mai tanar oras din judetul Neamt

Roznov este cel mai tanar oras din din judetul Neamt. Ca aşezare, localitatea este amintită pentru prima dată într-un act din timpul lui Alexandru cel Bun, datat 8 aprilie 1419, unde apare o menţiune la o aşezare situată în "Câmpul lui Dragoş". Însă numele satului Roznov este menţionat pentru prima oară într-un document din 18 aprilie 1576, prin care Petru Şchiopul întăreşte Mănăstirii Bistriţa dreptul de stăpânire a mai multor sate între care şi Roznovul. 

Primul care are grija de acareturile din aceasta localitate este NICOLAE (RUSET) ROSSETTI (1725-1806) care isi va lua numele de Roznovanu. Pentru a-si regasi frumusetea de alta data va trebui sa astepte retragerea din armata a colonelului GHEORGHE ROSSETTI ROZNOVANU iar odata cu stabilirea lui la Roznov, mosia, cladirile si curtile vor fi renovate, iar biserica veche (distrusa de un cutremur) va fi inlocuita cu o alta de o maretie deosebita !Biserica actuala, cu hramul Sfantului Nicolae, a fost ridicata intre 1890-1892 pe un teren al mosiei boieresti, ctitoria colonelului Gheorghe Roset Roznovanu (1834-1904) si a sotiei sale Alexandrina, nascuta Campineanu.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Harghita Bai, un loc incarcat cu energie pozitiva

Harghita Bai, un loc incarcat cu energie pozitiva

Sunt o tanara moldoveanca, insa imi place linistea din secuime. Statiunea despre care cred eu ca merita sa vorbim este Harghita Bai. Am ales acest loc intrucat este unul incarcat de energie pozitiva si calm. De ce cauta noi linistea muntelui? Pai acasa stingi lumina si te multumesti cu un ecran la care tot butonezi din placere ori din nevoie. iti faci datoria celor cateva ore ce mai au a trece si te intrebi ce lipseste. Poate glasul unui cunoscut si lumea ce o starneste in jurul lui. Poate placerea regasirii si innodarii zilei de acum cativa ani cu cea de azi ca si cum totul ar fi fost o scurgere lina... de fapt ne lipseste natura! Asadar sa o lasam sa cearna toamna la picioare, brat la brat cu ieri incolacit in azi si rasarind spre maine...

Total articole : 2593 | Se afişează acum pagina 203 din 260