DESCOPERĂ ROMÂNIA

Crucea de pe Caraiman, un monument inaltat la locul care i se cuvine

Crucea de pe Caraiman, un monument inaltat la locul care i se cuvine

Copil fiind, eram vrajit de povestile lui despre acest loc. Bunicul meu a fost un barbat puternic, foarte priceput (talentat as putea zice), plin de viata si dornic mereu sa vada locuri noi sau sa revada locurile pe care le mai vazuse si care i-au placut. Talentat zic, pentru ca desi castiga bani din mesria de contabil (dupa ce, in tinerete se pregatise in domeniul pomiculturii), picta destul de bine (in special dupa modele, reproducea aproape exact chipuri de oameni, dar si locuri, cladiri, peisaje etc.). Dar talentul lui cel mai mare, care impresiona pe toata lumea, era legat de lemn. Incepuse cu traforajul, trecuse apoi la pirogravura si incercase, in cele din urma, si sculptura. Apartamentul lui de doua camere ajunsese plin de lucrari facute de mana lui, muncite vara in balconul mic dar foarte bine amenajat, dar, mai ales iarna, si in bucataria de unde bunica nu reusea mai deloc sa-l alunge in vederea prepararii bucatelor.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cheile Nerei, o zonă neaşteptat de frumoasă

Cheile Nerei, o zonă neaşteptat de frumoasă

Obiectivul turistic despre care am ales să povestesc este o zonă neaşteptat de frumoasă din sud – vestul ţării şi anume: Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. Auzisem demult despre frumuseţea Cheilor Nerei şi iată că după ce am epuizat de vizitat numeroase destinaţii turistice din ţara noastră, am ales să mergem şi în acest loc mai puţin accesibil pentru noi din punct de vedere al distanţei.

Înarmaţi cu hărţi, cort, GPS şi pregătiţi de drum, am plecat dimineaţa devreme deoarece ştiam că avem de parcurs peste 600 de kilometri şi doream să poposim în drum şi la Cazanele Dunării. Traseul urmat de noi a fost Buzău-Bucureşti-Piteşti-Craiova-Orşova-Moldova Nouă-Sasca Montană-Sasca Română. După un drum deosebit de lung si nelipsit de peripeţii (luându-ne după GPS am mers pe un drum forestier lung de 22 km pentru a ajunge la Sasca Montană), am ajuns într-un final în Sasca Română unde am şi găsit un loc de campare.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Gradina Botanica Vasile Fati din Jibou, un obiectiv turistic mai putin cunoscut, care merita vizitat

Gradina Botanica Vasile Fati din Jibou, un obiectiv turistic mai putin cunoscut, care merita vizitat

Gradina Botanica Vasile Fati din Jibou, judetul Salaj este unul din acele – destul de multe, mai putin cunoscute, dar care merita vizitate. Am avut sansa de a vizita aceasta gradina botanica in data de 28 august 2012 intr-o zi fermecatoare de vara tarzie parca perfecta pentru astfel de vizite.

Gradina botanica este amenajata in jurul castelului nobililor maghiari Wesselenyi, care, potrivit tendintelor vremii, a fost completat cu un arboretum ce avea sa constituie mai tarziu piatra de temelie a gradinii botanice din Jibou, fapt ce ne-a purtat cu gandul la parcul dendrologic din Simeria, judetul Hunedoara. 

Deopotriva gradina botanica si centru de cercetari acest obiectiv turistic din Jibou are o organizare pe sectoare tematice precum: sere, acvariu, parc zoo, gradina japoneza s.a.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Cheile Sohodolului, frumusete salbatica

Cheile Sohodolului, frumusete salbatica

Toţi ne întoarcem din drumeţiile noastre cu un bagaj de imagini care de care mai încântătoare, cu inima plină de frumuseţe şi cu... dorinţa de a împărtăşi impresiile noastre şi altora. De aceea, acest concurs nu este doar o provocare, ci şi o invitaţie la taifas care nu se poate refuza.

Nerăbdător, am început să scotocesc printre amintirile încă proaspete ale verii trecute, dar a mă opri asupra unui SINGUR loc nu mi-a fost deloc uşor. Simţeam reverberând în mine atâta frumuseţe încât îmi venea greu să mă decid. Şi totuşi... Desprinzându-se dintr-un colaj de imagini care mă invada, iată Cheile Sohodolului! Frumuseţe sălbatică şi maiestuozitate. Apă, stâncă şi cer. Căldură şi generozitate. Şi parcă pentru a se putea dărui în întregime turistului însetat de frumuseţe, pentru a veni şi în întâmpinarea celor mai comozi, sunt şi uşor accesibile.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Baile Herculane, o statiune plina de istorie si mister.

Baile Herculane, o statiune plina de istorie si mister.

M-am tot gandit despre ce as putea sa va scriu, deoarece am vazut foarte multe locuri frumoase in Romania, dar pana la urma m-am hotarat sa va scriu despre ultimul concediu care l-am facut anul acesta impreuna cu sotul meu si socrii mei la Baile Herculane si o sa intelegeti imediat de ce am ales aceasta destinatie.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Batranul Ceahlau, un loc neatins inca de mainile celor "inteligenti"

Batranul Ceahlau, un loc neatins inca de mainile celor "inteligenti"

"Batranul rege al Carpatilor Moldovii", cum il denumeste ilustrul scriitor drumet, Alexandru Vlahuta, mi-a cucerit privirile. Exista mai mult de 449 de motive pentru frumosul Ceahlau, exista cesuri intregi pentru a descrie acest taram al oamenilor credinciosi, dar oare stim noi, oamenii secolului al-XXI-lea, sa pretuim bogatiile cu care ne-a inzestrat Dumnezeu?! Stim noi cat de importanta este puterea naturii asupra sufletului? Nu stim, fiindca astazi vedem fericirea in lucruri marete si uitam sa mai privim in jur, uitam sa clipim, sa povestim, uitam ca suntem oameni si ne intrebam de ce tara nostra nu este la fel de presus ca celelalte! Vina este a nostra, deoarece nu ne cunoastem patria indeajuns de mult si ne ducem atat de repede spre valurile inalte ale lumii, lasand in urma lacrimile unui pamant minunat, presarat cu amintiri care starnesc melancolia celor sensibili. Ceahlaul este locul neatins inca de mainile celor "inteligenti", langa el poti privi, poti citi, poti medita, fara ca cineva sa te atentioneze.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Palatul de la Mogosoaia, un loc din care au luat nastere numeroase povesti interesante

Palatul de la Mogosoaia, un loc din care au luat nastere numeroase povesti interesante

Poate sunt mai romantica din fire dar de cand ma stiu am fost fascinata de castele, palate si de toate povestile care au luat nastere intre zidurile lor. Am urmarit cu ardoare o multime de documentare pe Discovery si pe alte programe TV, referitoare la minunatele palate ale lumii, am citit si rascitit zeci de carti despre acestea iar internetul l-am rascolit de zor pentru a mai gasi cate o noutate, un castel pe care nu-l stiam si care merita vazut si descoperit.

Insa pe masura ce m-am documentat referitor la aceste superbe edificii din lumea intreaga, am descoperit ca tara noastra adaposteste o veritabila colectie de castele si palate, realizate in cele mai ingenioase stiluri arhitecturale, unele mai cunoscute, altele mai putin cunocute si mi-am propus sa reusesc sa le descopar de aproape.

BUSOLA CĂLĂTORULUI

Harghita Băi, o locaţie magnifică, cu rol curativ al sufletului şi trupului

Harghita Băi, o locaţie magnifică, cu rol curativ al sufletului şi trupului

Harghita Băi este locul mirific, unde ai senzaţia că timpul se opreşte în loc, unde îţi simţi bătăile inimii ca un ceasornic legendar, iar orele devin secundele fermecate din poveştile copilăriei. 
Am străbătut o bună parte din meleagurile frumoasei Românii şi plăcerea mea este să descopăr în fiecare loc vizitat, unicitatea lui, atracţia sa specială, însă Harghita Băi mi-a creat sentimentul că doar eu sunt confidentul ei şi a aşteptat o veşnicie pentru a-mi povesti durerile şi bucuriile din sufletul ei!

La doar 27 de kilometri de Miercurea Ciuc şi 46 de Odorheiu Secuiesc, Harghita Băi, denumire ce-i revine datorită izvoarelor sale de ape minerale, precum şi a mofetelor de sulf, reprezintă detasat o locaţie magnifică, cu rol curativ al sufletului şi trupului, dar şi o alternativă minunată de petrecere a vacanţelor celor mici şi a unor concedii cu amintiri memorabile!

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Parcul Naţional Munţii Apuseni

Parcul Naţional Munţii Apuseni

Am ales acest obiectiv pentru ca este unic în România, atat prin diversitatea faunei, florei si a vegetatiei, cat si prin unicitatea obiectivelor turistice, cum sunt pesterile, cheile, ghetarii, avenele, defileurile, crestele, cascadele, cetatile si poienele.

DESCOPERĂ ROMÂNIA

Totul despre Mangalia

Totul despre Mangalia

Pe vremuri era una dintre cele mai in voga statiuni de la Marea Neagra, astazi in schimb este ocolita de cei mai multi. Cum nu am fost niciodata adepta luxului extravagant pe care il imprima Mamaia, pentru mine un concediu petrecut la Mangalia este mai mult decat potrivit. Stiu ca foarte multi o sa spuneti ca nu s-au facut prea multe imbunatatiri in zona dar sa va spun un lucru fara interes din partea turistilor nimeni nu investeste nimic. Va mai amintiti cum era Vama Veche acum cativa ani, inainte de a-si capatata aceasta notorietate si de a se face investitii majore in zona? Cam asa stau lucrurile si in Mangalia, nimeni nu va investi un singur banut daca toti vom alege mereu alte statiuni in care sa ne petrecem timpul. Din punctul meu de vedere, Mangalia are potentialul Albenei pe care atat de bine o promoveaza vecinii nostri bulgari, este o locatie perfecta pentru un concediu de familie, mai ales daca aveti si copii mici.

Total articole : 2595 | Se afişează acum pagina 197 din 260