Timişoara – un oraş cu o istorie de aproape 1000 de ani

Timişoara – un oraş cu o istorie de aproape 1000 de ani
 
Au trecut aroximativ 1000 de ani de când Timişoara a fost menţionată pentru prima oară în nişte documente oficiale. 200 de ani mai târziu a fost ridicată Cetatea Timişoara.

Cu aproximativ 300 de ani în urmă era singurul oraş din România în care funcţiona o Fabrică de Bere, iar 10 ani mai târziu se inaugura primul canal navigabil din ţară. Cu exact 268 de ani în urmă, la Timişoara se construia primul spital municipal din ţară (cu 24 de ani înainte-a celui de la Viena şi cu 34 de ani înainte-a celui de la Budapesta), iar în 1760 devenea primul oraş al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi.

În 1869 în Timişoara circula primul tramvai tras de cai din ţară, an în care s-au făcut şi primele curse de pasageri pe canalul Bega, Timişoara fiind primul oraş din România care a utilizat acest mijloc de transport în comun.

Primul oraş din Europa cu străzile iuluminate electric, prima staţie de salvare din România şi din Ungaria, primele proiecţii cinematografice, primul tramvai electric, primul meci de fotbal, prima maşină de sudat cale ferată din lume sau primul oraş eliberat de comunism sunt doar câteva din evenimentele în care Timişoara a fost prima...

Vezi cum arată acum Timişoara, oraşul cu o istorie de 1000 de ani:


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.