Schitul Izvorul Poşaga – locul în care lemnul devine artă

Schitul Izvorul Poşaga – locul în care lemnul devine artă
 

România are numeroase mănăstiri şi biserici din lemn, pe tot teritoriul său şi toate extraordinar de frumoase. Poate cele mai cunoscute sunt bisericile din Maramureş, parte dintre ele şi monumente de patrimoniu UNESCO, însă în afara lor mai sunt multe astfel de locuri minunate care merită toată atenţia noastră. Schitul Izvorul Poşaga este una dintre cele mai frumoase reprezentante ale artei lemnului.

Localizare şi scurt istoric

Schitul Poşaga

Schitul Izvorul Poşaga se află în comuna cu acelaşi nume, din judeţul Alba, la 43 km de Turda. Şi-a primit numele datorită văii care străbate regiunea şi a izvorului Posăgii, numit şi Izvorul Tămăduirii.

Biserica a fost construită în anul 1933 şi poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, iar mănăstirea şi-a început activitatea în anul 1948. Superba poartă din lemn de la intrare datează din anul 1981.

De ce să vizitezi Schitul Poşaga

Schitul Poşaga

Schitul Poşaga se află în mijlocul unei zone extrem de pitoreşti. Peisajele naturale deosebite te vor cuceri imediat şi te vor invita să treci pragul frumoasei mănăstiri. Unul dintre aspectele pe care nu le vei putea trece cu vederea sunt sculpturile în lemn.

Poarta ornamentată, dar şi celelalte construcţii ale ansamblului monahal, în special clopotniţa, se bucură de cele mai frumoase decoraţiuni în lemn, realizate de maestrul Vasile Sălăjan din Baia Sprie. De asemenea impresionantă este şi pictura în frescă a bisericii realizată de pictorul Carol Gross.

Ai vizitat Schitul Poşaga? Ce alte mănăstiri din România te-au impresionat prin frumuseţea lor?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.