Primăvara în România. Locuri pe care să le vizitezi până la vară

Primăvara în România. Locuri pe care să le vizitezi până la vară
 

Frumusețile naturale din România se descoperă cel mai bine primăvara. Atunci, temperaturile încă nu sunt prea ridicate, iar întreaga natură capătă culori proaspete. De la rezervații naturale, la biserici vechi, parcuri sau monumente istorice, noi îți propunem câteva locuri incredibile pe care le poți explora până la vară.

Cheile Băniței

Cheile Băniței

Fotografie preluata de pe www.turismistoric.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Deși mai puțin cunoscute printre turiști, Cheile Băniței, pe Valea Jiului, se mândresc cu peisaje extraordinare. Relieful neobișnuit al zonei s-a format după prăbușirea tavanului unei peșteri, iar acum canionul format de pârâul cu același nume poate fi parcurs doar prin apă ce ajunge, în mare parte, până la glezne. De asemenea, temerarii pot încerca să escaladeze pereții erodați. Cheile Băniței se află pe DN 66, la mai puțin de 10 kilometri de Petroșani. Pe dealul aflat în apropiere poți vizita cetatea dacică cu același nume, dar și Peștera Bolii, singura din România care este traversată pe întreaga sa lungime de un râu.

Grădina Botanică din Iași

Grădina Botanică din Iași

Nu există o modalitate mai frumoasă de a întâmpina primăvara decât într-o grădină botanică, iar cea de la Iași este alegerea perfectă în acest sezon. Cu aproape 100 de hectare, acest parc superb se mândrește cu o colecție variată de plante, de la cele endemice din România și până la specii tropicale și subtropicale. Primăvara, grădina este un adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii de flori. Atunci zecile de soiuri de azalee înfloresc oferind vizitatorilor un adevărat festival de culoare. Nu rata nici Rozariumul, ce găzduiește peste 600 de soiuri de trandafiri.

Vulcanii noroioși

Vulcanii noroioși

Nimic nu se compară cu o plimbare prin... noroi, într-o zi frumoasă de primăvară. Cu siguranță unul dintre cele mai neobișnuite peisaje din Europa, Vucanii Noroioși, lângă Buzău, vor surprinde chiar și cel mai pretențios turist. Zona de-a dreptul selenară atrage o mulțime de vizitatori pentru un singur lucru – micuții vulcani din care se revarsă noroi cenușiu. Aceste cratere au apărut datorită gazelor naturale, formate la mii de metri adâncime, care la contactul cu pânza freatică crează acești mici vulcani.

Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului

Poiana Narciselor

Fotografie preluata de pe romania-redescoperita.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În fiecare primăvară, o mică poiană din Dumbrava Vadului, la aproximativ 60 de kilometri de Brașov, se transformă într-o simfonie de culoare și parfum. În luna mai aici înfloresc nenumărate narcise, pe o suprafață de sute de hectare. Turiști din toate colțurile țării vin în această rezervație naturală, mai ales de Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Atunci are loc Festivalul Narciselor, o petrecere câmpenească cu o tradiție de peste un secol.

Biserica fortificată din Viscri

Satul Viscri, în inima Transilvaniei, a căpătat faimă internațională după ce Prințul Charles al Marii Britanii a făcut mai multe vizite în zonă. Micuța localitate încă mai păstrează din farmecul de odinioară al satelor săsești, iar Biserica fortificată din Viscri a devenit un adevărat simbol al acestei comunități. Realizată în secolul al XIII-lea pe baza unei bazilici romane, lăcașul de cult face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Biserica fortificată din Viscri

Fotografie preluata de pe www.funkystockphotos.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Întregul ansamblu este fortificat, având două bastioane, mai multe turnuri și un drum de apărare. Deși această biserică evanghelistă nu surpinde cu o arhitectură superbă sau cu dimensiuni impunătoare, lăcașul de cult a conservat perfect modul în care și-au dus viața de secole localnicii acestui sat uitat parcă de lume.

Cascada Cailor

Cascada Cailor

Fotografie preluata de pe www.ilovemaramures.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Considerată drept cea mai mare cascadă din România, Cascada Cailor, în apropiere de stațiunea Borșa, în Maramureș, este un adevărat spectacol pentru curioși. Apa care rezultă din ploi sau în urma topirii zăpezii se adună într-un circ glaciar, în vârful unui versant abrupt din Rezervația Piatra Rea. De acolo apa cade de la o înălțime de 80 de metri, fiind repartizată pe mai multe trepte. Legenda spune că această cascadă și-a primit numele după ce o turmă de cai a fost încolțită de un urs pe marginea platoului unde se formează apa. Speriați, caii au sărit în prăpastie găsindu-și sfârșitul.

Insula Ovidiu

Insula Ovidiu

Fotografie preluata de pe mamaia.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Litoralul românesc se mândrește cu o mulțime de atracții turistice, pe lângă plajele însorite. Primăvara este sezonul ideal pentru a le descoperi, fără a fi stingherit de mulțimea de turiști ce invadează malul Mării Negre. Singurul obiectiv turistic din România aflat pe o insulă naturală, Insula Ovidiu este o alegere deosebită în acest sezon. Acest loc a stârnit imaginația localnicilor de secole - se spune că în anul 8 e.n. poetul Ovidius Publius a fost exilat de împăratul Augustus pe această bucată de pământ din lacul Siutghiol. Cei care vor să scape de gălăgia stațiunilor de pe litoral pot chiar să înopteze în complexul turistic amenajat pe insulă.

Castrul roman Porolissum

Castrul roman Porolissum

Fotografie preluata de pe transilvaniareporter.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În această primăvară fă o plimbare într-una dintre cele mai frumoase rezervații arheologice din România. Aflat la 10 kilometri de orașul Zalău, Porolissum se mândrește nu doar cu un castru roman, ci și cu un important centru preistoric și dacic. Deși primele atestări ale acestor fortificații spun că Porolissum a fost fondat în anul 106 e.n. ca o tabără militară romană, devenind apoi capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, arheologii au descoperit urme ale unor sate dacice mult mai vechi. Acest sit arheologic este unul dintre cele mai bine păstrate din țară, fiind o zonă superbă de vizitat pentru pasionații de istorie.

Tu ce alte locuri interesante ai adăuga pe această listă?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.