4 destinaţii unde poţi să evadezi la munte în România

4 destinaţii unde poţi să evadezi la munte în România
 

Chiar dacă a venit vara şi mulţi dintre voi vă vedeţi deja lenevind pe o plajă la soare, sunt convins că mai există o tabară pe care nu îi "coafează" acest tip de concediu şi preferă ceva mult mai răcoros, cum ar fi muntele.

Eu sunt unul dintre acei puţini indivizi care nu ar da o zi de munte pe patru de mare, aşa că m-am hotărât să trec în revistă 4 idei unde poţi evada într-un concediu răcoros in iunie. Laughing

Alegerile mele nu sunt în funcţie de frumuseţe sau de importanţă, ci am selectat 4 locuri din zone diferite din România. Trebuie să recunosc că în una din aceste locaţii incă nu am apucat să ajung, probabil vă veţi da seama... chiar sunt curios să vedem cine ghiceşte!

Retezat

Localizat în partea de vest a României, Retezatul este cel mai vechi Parc Naţional din ţară, declarat prin lege în anul 1935. Relieful predominant glaciar adăposteşte peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai adânc (Zănoaga 29m) şi cel mai întins (Bucura 8.86 ha). Aceste obiective atrag mii de turişti anual, atât din România, cât şi din străinătate.

Altitudinea variază de la 790 la 2509 metri, aici aflându-se 20 de vârfuri care depăşesc 2200 m. Partea cea mai importantă a masivului este alcatuită în principal din roci cristaline şi se numeşte Retezatul Mare; partea sudică, cu relief dezvoltat şi în mase mai importante de calcare, se numeşte Retezatul Mic.

Lacul Bucura din Retezat

Lacul Bucura din Retezat

Vă recomand să faceţi o drumeţie până la Lacul Bucura, care durează aproximativ 3 ore, dar sunt 3 ore de vis. După un urcuş de vreo ora şi jumătate, ieşi în golul de unde începe să ţi se arate masivul în toată splendoarea lui: în stânga "un picior" al Judelui, în dreapta un altul, al Pelegii. După două ore şi jumătate apare lacul Lia în partea stanga, apoi Ana şi, dupa un urcuş scurt... Bucura. De pe Poarta Bucurei, aproape de culmea Judelui, se văd cel mai bine toate lacurile.

Dacă nu eşti pasionat de drumeţii, ci vrei pur şi simpu să leneveşti într-un hamac, să evadezi din cotidian unde este aer curat şi răcoare, iţi poţi căuta un loc în numeroasele pensiuni din Retezat. Sunt o mulţime de locuri în zonă, accesul la ele făcându-se pe un drum care se află în condiţii foarte bune. Poţi face o scurtă plimbare până la barajul Gura Apei sau să vizitezi rezervaţia de zimbri din Haţeg.

Munţii Apuseni - Cetăţile Ponorului

Numit şi Everestul speologiei române, Complexul Carstic Cetăţile Ponorului este cel mai grandios fenomen carstic din România. Trei doline, un imens portal în stâncă, o peşteră, tuneluri subterane, cascade, Valea Cetăţilor (de obicei, seacă), râul din Lumea Pierdută, stânci, 4 balcoane suspendate deasupra hăului şi privelişti de-o sălbăticie şi de o frumuseţe rar întâlnite sunt numai câteva din lucrurile de care te poţi bucura în Apuseni.

Cetăţile Ponorului au fost declarate rezervaţie naturală incă din 1952, obţinând apoi statutul de monument al naturii trecând în custodia Academiei Române. Acestea constau în 3 cercuri mari de stânci aşezate într-o depresiune de 300 m adâncime şi mai mult de 1 km în diametru la nivelul cel mai de sus. Cununa de munţi ce înconjoară şi închid depresiunea este tăiată doar într-un singur loc de Valea Cetăţilor.

Cetatile Ponorului

În această zonă întâlneşti aproape la fiecare pas, câte o cascadă, un aven sau o peşteră. Traseele sunt de la dificultate mică până la foarte mare şi se adresează tuturor. Zona este foarte umedă, fiind traversată de o sumedenie de izvoare subterane, fapt ce o face sa fie şi foarte noroiasă atunci cand plouă.

Balcoanele, în număr de patru, două deasupra Dolinei III şi două deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetăţilor Ponorului. Accesul la balcoane se poate face prin două locuri şi anume: prin partea sudică a potecii şi dinspre şoseaua forestieră, aici existând de asemenea două variante: pe poteca ce ocoleşte Depresiunea Cetăţilor sau direct de la "Grajduri".

Peştera Cetăţile Ponorului are o galerie principală de 2 km lungime, activă, de dimensiuni impresionante în care un râu puternic, poate cel mai mare râu subteran din ţară, curge formând cascade, repezisuri şi vâltori. Intrarea în peşteră se face printr-un portal de 70 m înălţime şi 30 m lăţime.

În zonă poţi vizita o mulţime de peşteri şi avene, dintre care recomand:

Pentru o panoramă de neuitat iţi recomand următoarele puncte de belvedere:

  • Piatra Galbenei (vedere spre Valea Galbenei, Groapa Ruginoasă şi Vârful Ţapu);
  • Pietrele Boghii (vedere spre Valea Boga, Depresiunea Beiuşului);
  • Culmea Cârligate (Valea Drăganului, Valea Someşului, Depresiunea Beiuşului, Padiş);
  • Creasta Magură Vânătă (vedere asupra întregului bazin Padiş, Ţapu, Groapa Ruginoasă, Cucurbăta Mare).

Masivul Ceahlăul

Masivul Ceahlău este cel mai înalt din Munţii Bistriţei, din grupa Carpaţilor Moldo-Transilvani, fiind totodată şi unul din munţii cu cea mai mare importanţă turistică din Carpaţii Orientali.

Ziua muntelui Ceahlău este sărbătorită în fiecare an pe 6 august. În prima săptămână din luna august are loc şi fenomenul numit "Umbra Piramidei", umbra Vf. Toaca la răsăritul soarelui formează o piramidă peste munţii din jur.

Traseele de pe Muntele Ceahlău oferă turiştilor posibilitatea de a admira cele trei arii protejate ale Parcului Naţional Ceahlău: Rezervaţia Ştiinţifică "Ocolaşul Mare", Rezervaţia natural-botanică "Poliţa cu Crini" şi Monumentele naturii "Cascada Duruitoarea" şi "Avenul Mare".

Cascada Duruitoarea, masivul Ceahlau

Cascada Duruitoarea, masivul Ceahlau

Pe masiv sunt construite 4 cabane, din care doar trei sunt deschise publicului: Cabana Izvorul Muntelui situată la 797 m altitudine, Cabana Fântânele, la 1200 m, Cabana Dochia la 1790 m şi Cabana Stănilelor la 1400 m altitudine. Alături de aceste cabane pe Muntele Ceahlău s-a construit în anul 1993 şi cel mai înalt aşezământ monahal din România, schitul "Schimbarea la Faţă".

Turiştii pot explora muntele Ceahlău pe unul din cele 7 trasee turistice amenajate şi omologate. Fiecare traseu străbate muntele prin locuri diferite şi oferă turiştilor experienţe inedite: imaginea completă a frumuseţilor din masivul Ceahlău o vei avea numai după ce vei urca muntele pe toate aceste trasee.

Munţii Bucegi

Masivul Bucegi are formă de potcoavă deschisă spre Sud, din centrul căreia izvoreşte râul Ialomiţa. Ramurile principale ale potcoavei se întâlnesc în extremitatea Nordică, chiar în Vârful Omu, punctul culminant al masivului. În afara celor două ramuri principale, tot din zona vârfului Omu se mai desprind culmi scurte şi abrupte.

Pe conglomeratele şi gresiile eterogene din Bucegi s-au format veritabile atracţii turistice cum sunt Babele, Sfinxul şi Ciupercile. De asemenea două din cele 34 de peşteri sunt remarcabile: peştera Ialomiţei şi peştera Rătei.

Sfinxul din Bucegi

Sfinxul din Bucegi

Dacă ajungeţi în Munţii Bucegi vă recomand să vizitaţi cât mai multe din atracţiile din zonă: Babele şi Sfinxul, Peştera Ialomiţei, Castelul Peleş, Crucea Eroilor Neamului sau Cascada Urlătoarea.

Nu am insistat foarte mult asupra celor 4 alegeri, ci mai degrabă am făcut o scurtă trecere în revistă a fiecăreia. Dacă totuşi veţi fi curioşi să aflaţi mai multe detalii despre una din ideile de vacanţă de mai sus, vă îndemn să ne lăsaţi un mesaj şi vă promit că voi reveni cu mai multe detalii (curiozităţi, trasee, cazare, ponturi etc).


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.